Gule a-kasser

“Gule” a-kasser er frie a-kasser, der ikke er tilknyttet en faglig centralorganisation. Du får det samme i dagpenge, selvom du er medlem af en “gul” a-kasse.

Hvad er en ‘gul’ a-kasse?

Begrebet ‘gule’ a-kasser kommer sig af begrebet ‘gule’ fagforeninger.

De traditionelle fagforeninger blev grundlagt for at varetage arbejdernes interesser. De skulle sikre vilkår og forhandle overenskomster. Med tiden opstod der frie fagforeninger, der ikke var tilknyttet en faglig centralorganisation, og som derfor ikke forhandlede overenskomster eller deltog i strejker og lockouts.

Disse fagforeninger kaldes også ‘gule’. De er upolitiske og optager typisk medlemmer fra alle brancher og fag. I relation til de frie fagforeninger, opstod de frie a-kasser også, og de adopterede den gule, upolitiske farve.

Gule a-kasser er billigere

Vil du gerne være medlem af en traditionel fagforening, skal du typisk også være medlem af selvsamme a-kasse. Det hænger i mange tilfælde sammen. Er du derimod ligeglad med at være medlem af en fagforening, der forhandler overenskomster, og vil du egentlig helst slippe for at strejke, kan du sagtens tilmelde dig en gul fagforening. Det giver dig samtidig friheden til at tilmelde dig en gul a-kasse.

Typisk vil du ikke opleve forskelle på traditionelle og gule a-kasser. De tilbyder nogenlunde de samme services, og du modtager det samme i dagpenge, uanset hvilken a-kasse du er medlem af. Til gengæld kan du som regel spare penge på kontingentet ved at vælge en gul a-kasse.

Disse a-kasser er ‘gule’

Der findes efterhånden rigtig mange gule a-kasser i Danmark. Nogle af dem er tilknyttet en gul fagforening, mens andre udelukkende tilbyder a-kasse. Nedenfor finder du en oversigt over de gule a-kasser.

 • Krifa logotyp

  Krifa

  Krifa var den første af de uafhængige fagforeninger og a-kasser og hører i dag til blandt landets største. De optager medlemmer fra alle brancher og fag. Krifa skiller sig ud ved at tilbyde a-kasse og fagforening i forskellige pakker, afhængigt af hvor mange services og fordele du ønsker.

  Med deres udvidede Plus-pakke får du også et digital helbredstjek, arbejdslivssamtaler, udvidet advokathjælp, identitetssikring og tilbud om at uddanne dig til arbejdslystskonsulent.

  Pris på a-kasse uden fagforening: 523 kroner om måneden
  Pris på a-kasse med fagforening: 673 kroner om måneden

  Læs mere om Krifa

 • Frie logotyp

  Frie

  Hos Frie (tidl. Frie Funktionærer) kan du blive medlem af a-kassen, uanset branche og fag. Til gengæld kan du udelukkende blive medlem af fagforeningen, hvis du arbejder inden for handel og kontor. Frie har generelt en høj tilfredshed på Trustpilot og et forholdsvist lavt kontingent.

  Pris på a-kasse uden fagforening: 514 kroner om måneden
  Pris på a-kasse med fagforening (Frie Basis): 654 kroner om måneden

  Læs mere om Frie

 • Det Faglige Hus logo

  Det Faglige Hus

  Hos Det Faglige Hus får du både afhængig a-kasse og fagforening. Det er én af landets største foreninger, og alle kan blive medlem. Prisen hører ligeledes til blandt landets laveste, men du får samtidig en lang række af services og medlemsfordele inkluderet i dit medlemskab.

  Pris på a-kasse uden fagforening: 497 kroner om måneden
  Pris på a-kasse med fagforening: 566 kroner om måneden

  Læs mere om Det Faglige Hus

 • ASE logo

  ASE

  Oprindeligt var ASE udelukkende for selvstændige, men i 2002 ændrede de kurs og er nu også for lønmodtagere, uanset branche. Det giver dem dog stadig et forspring i forhold til kendskab til dagpengeverdenen for selvstændige. Nu hører de til blandt landets største fagforeninger og a-kasser.

  Pris på a-kasse uden fagforening: 527 kroner om måneden
  Pris på a-kasse med fagforening: 601 kroner om måneden

  Læs mere om ASE

 • Business Danmark logo

  Business Danmark

  Business Danmark hører til blandt landets mindste fagforeninger og a-kasser. De er uafhængige, men optager udelukkende medlemmer fra business brancher inden for salg og marketing. Til gengæld kan du både blive medlem som lønmodtager, selvstændig og leder.

  Pris på a-kasse uden fagforening: 506 kroner om måneden
  Pris på a-kasse med fagforening: 673 kroner om måneden

  Læs mere om Business Danmark

Disse a-kasser er ikke gule – men heller ikke tilknyttet en bestemt fagforening

 • Akademikernes A-kasse logo

  Akademikernes A-kasse

  Akademikernes A-kasse er Danmarks største a-kasse for akademikere og ingeniører. Du kan blive medlem både som lønmodtager og selvstændig, og hvis du studerer på en højere uddannelse. Medlemskontingentet er blandt Danmarks laveste. Akademikernes A-kasse samarbejder med en række forskellige fagforeninger.

  Pris på a-kasse: 484 kroner om måneden

  Læs mere om Akademikerens A-kasse

 • CA logotyp

  CA A-kasse

  CA A-kasse er endnu en a-kasse, der udelukkende optager medlemmer inden for specifikke brancher, selvom de er en fri og uafhængig a-kasse. Du kan blive medlem af CA A-kasse, hvis du arbejder inden for eksempelvis kommunikation, ledelse, økonomi eller HR. CA A-kasse har ikke tilknyttet en fagforening.

  Pris på a-kasse: 528 kroner om måneden

  Læs mere om CA A-kasse

 • ma logotyp

  MA A-kasse

  MA A-kasse hører til blandt Danmarks hurtigst voksende a-kasser. Her får du en fri a-kasse, der dog ikke er for alle. MA står for Magistrenes, og dermed kan du kun blive medlem, hvis du studerer humaniora, samfundsvidenskab, kommunikation, it, naturvidenskab, sundhed, pædagogik eller psykologi. MA A-kasse har ikke tilknyttet en fagforening.

  Pris på a-kasse: 529 kroner om måneden

  Læs mere om MA A-kasse

 • min-a-kasse

  Min A-kasse

  Min a-kasse er en a-kasse for alle, hvor der ikke er tilknyttet en fagforeningsdel. De samarbejder dog med en række forskellige fagforeninger. Min A-kasse er flere gange kåret til Danmarks bedste a-kasse. De tilbyder ikke en masse ekstra, men fokuserer på kerneydelserne, og det holder også prisen nede.

  Pris på a-kasse: 506 kroner om måneden

  Læs mere om Min A-kasse

‘Gule’ a-kasser giver det samme i dagpenge

Nogle har den helt forkerte opfattelse, at det er a-kassen, der bestemmer, hvor meget du skal have udbetalt i dagpenge.

Det er helt forkert.

A-kassen har ikke en decideret indflydelse; de står blot for den praktiske del af udregningen. Det er staten, der har lavet love og regler i forbindelse med dagpenge, og det er på baggrund af disse love, at din dagpengesats bliver fastsat.

Dagpengesatsen udregnes på baggrund af de 12 ud af de sidste 24 måneder, hvor du har tjent mest. Har din indkomst været svingende, bliver der udregnet et gennemsnit. Det er denne udregning, der fastsætter din dagpengesats, og den er ens, uanset om du er medlem af en traditionel eller gul a-kasse.