Min A-kasse

Min A-kasse er én af landets ældste a-kasser og strækker sig helt tilbage til 1914. I dag har de 97.000 medlemmer og samarbejder med 16 forskellige fagforeninger – og så er kontingentet blandt de laveste på markedet.

Vi har samlet alt det, du behøver at vide om Min A-kasse i denne guide. Du finder blandt andet information omkring:

Hvem kan blive medlem af Min A-kasse?

Min A-kasse er en tværfaglig a-kasse under LO, der er for lønmodtagere og selvstændige. Tidligere hed a-kassen STA, men er i løbet af de sidste år fusioneret med PROSA i 2010, Merkonomernes A-kasse i 2010, Business Danmarks A-kasse i 2015 og Funktionærernes og Servicefagenes A-kasse i 2017. Min A-kasse optager i dag medlemmer fra alle brancher.

Hvad koster det at være medlem af Min A-kasse?

Kontingentet hos Min A-kasse ligger blandt markedets laveste. Det koster kun 464 kroner månedligt at være fuldtidsforsikret. Du kan også vælge en deltidsforsikring, der koster 347 kroner månedligt (2018 priser).

  • Medlemskab med fuldtidsforsikring: 464 kroner
  • Medlemskab med deltidsforsikring: 347 kroner
  • Efterlønsbidrag for fuldtidsforsikret: 502 kroner
  • Efterlønsbidrag for deltidsforsikret: 334 kroner

Min A-kasse er udelukkende en a-kasse og har ikke tilknyttet fagforening.

Meld dig ind i Min A-kasse her!

Disse services får du som medlem af Min A-kasse

Skulle du blive ledig, er Min A-kasses primære opgave at udbetale dine månedlige dagpenge. Dagpengebeløbet udregnes ud fra din tidligere arbejdstid og din timeløn. Beløbet er det samme, uanset hvilken a-kasse, du er medlem af. Udover at udbetale dine dagpenge, skal du hos Min A-kasse deltage i et vejledningsforløb, hvor du bliver informeret om de gældende regler, og hvor du bliver klædt på til at søge nyt arbejde.

Vejledningsforløb: Hvis du bliver ledig, skal du deltage i et obligatorisk vejledningsforløb hos Min A-kasse, hvor du blandt andet bliver klogere på dagpengereglerne, og hvor du får rådgivning og sparring til, hvordan du hurtigst og nemmest kommer i job igen. Måske skal du søge lignende stillinger, måske skal du søge helt andre veje. Du bliver indkaldt til samtalen senest 2 uger efter, at du er blevet ledig. Den første samtale vil fokusere på dine kvalifikationer, dine ønsker og dine uddannelsesmuligheder. Fremtidige samtaler afhænger af udkommet ved første samtale og afholdes med tre måneders interval de første seks måneder af din ledighed. Du vil blandt andet modtage hjælp til at udarbejde et fyldestgørende CV og til at skrive en god jobansøgning.

Har du behov for sparring eller har du spørgsmål, kan du altid ringe til Min A-kasse og få telefonisk rådgivning eller booke et fysisk møde ud over de obligatoriske vejledningsmøder.

Min A-kasse for selvstændige

Min A-kasse er for alle, og det gælder også selvstændige erhvervsdrivende. Da du som egen chef ikke kan blive opsagt, vil du som selvstændig have en karensperiode på 3 uger, inden du kan modtage dagpenge, hvis du vælger at lukke din virksomhed. De tre uger tælles fra den dag, hvor din virksomhed er ophørt, og min A-kasse skal have dokumentation for, at virksomheden er lukket.

Der er højere krav til selvstændige end til lønmodtagere, når der skal søges om dagpenge. Du skal:

  • udfylde en ledighedserklæring.
  • udfylde en blanket, der beregner din dagpengesats. Blanketten handler primært om din indtjening.
  • sende en kort beskrivelse af din virksomhed, herunder virksomhedens formål og hvor mange timer, du ugentligt har arbejdet.
  • sende dokumentation for din virksomheds ophør.

Er du lønmodtager er der intet problem i at starte op som selvstændig. Du kan enten starte en virksomhed som bibeskæftigelse eller opsige dit job og starte på fuldtid. Du kan beholde Min A-kasse som din a-kasse, hvis du skifter fra lønmodtager til selvstændigt arbejde. Du skal dog blot give a-kassen besked.

Er du ledig, må du ikke som udgangspunkt starte egen virksomhed. Du må dog gerne starte en virksomhed på hobbyplan som bibeskæftigelse. Det kræver, at du stadig står fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet. Min A-kasse kan vejlede dig omkring reglerne.

Min A-kasse for studerende

Som studerende kan du gratis være medlem af Min A-kasse. Kriterierne for at være studiemedlem er, at du er under 30 år, og at din uddannelse varer minimum 18 måneder.

Melder du dig ind i a-kassen senest 1 år, inden din uddannelse slutter, slipper du for karantæne, og har ret til dagpenge fra den dag, din uddannelse slutter. Du melder dig ind på almindelig vis og søger særskilt om fritagelse for kontingent som studerende.

Skal du være gratis medlem som studerende, er der desuden et krav til, at du ikke må tjene for meget ved siden af din SU. Din samlede indtægt inklusiv din SU må ikke overstige den højeste dagpengesats, som ligger på 223.596 kroner (2018 tal).

Medlemsfordele hos Min A-kasse

Som medlem af Min A-kasse får du en række medlemsfordele. Du skal være opmærksom på, at Min A-kasse udelukkende er en a-kasse og ikke en faglig organisation, og derfor tilbydes du ikke rabatter på sommerhuse, kurser og lignende, som fagforeninger eller kombinerede fagforeninger og a-kasser oftest tilbyder.

  • Min A-kasse er blandt markedets billigste a-kasser.
  • Min A-kasse er ifølge flere tilfredshedsundersøgelser blandt de bedste a-kasser på markedet og har et fåtal af klager.
  • Min A-kasse er en tværfaglig a-kasse, så selvom du skifter job eller branche, behøver du ikke at tænke på at skifte a-kasse.
  • Min A-kasse tilbyder i samarbejde med ALKA lønsikring, så du er sikret op til 80% af din løn ved ledighed.

Min A-kasse på Trustpilot

På Trustpilot har Min A-kasse et meget beskedent antal anmeldelser. Derimod ligger de i top i medlemstilfredshedsundersøgelser af både MSI og STAR. De er både i 2005, 2007 og 2009 blevet kåret til den a-kasse med flest tilfredse medlemmer af STAR (arbejdsdirektoratet).

De fem største fordele ved Min A-kasse

Se de fem største fordele ved at vælge Min A-kasse som din nye a-kasse.

Udvalget af danske a-kasser er stort, og det kan derfor være svært at gennemskue, hvad du bør vælge. Det er værd at slå fast, at alle a-kasser giver ret til den samme personlige dagpengesats, og der er dermed ingen grund til at betale for meget i kontingent. Til gengæld bør du kigge på, om a-kassen tilbyder det, du har brug for, og om de eksisterende medlemmer er tilfredse med deres medlemskab, da det formentlig betyder, at du også bliver det.

Min A-kasse er blandt landets ældste a-kasser, og det betyder en masse erfaring, som du som medlem kan nyde godt af. Kontingentet er lavt, og medlemstilfredsheden er høj, hvilket er en rigtig god kombination, der med høj sandsynlighed betyder et a-kasse medlemskab, som du bliver tilfreds med. Dertil kommer, at de samarbejder med en lang række af fagforeninger, så selvom du ikke kan få fagforeningsmedlemskab under samme tag, kan du stadig få meget af den viden og erfaring samt de fordele, der hører med til et fagforeningsmedlemskab.

1. Meget høj medlemstilfredshed

Noget af det vigtigste ved et a-kasse medlemskab er, at du får det, du betaler for; at du bliver tilfreds med de ydelser og den service, som a-kassen yder. Det er selvfølgelig ikke til at sige på forhånd, men med en meget høj medlemstilfredshed blandt de eksisterende medlemmer, er chancen for din tilfredshed også tilsvarende høj.

Min A-kasse hører til blandt de a-kasser med den højeste medlemstilfredshed i flere medlemstilfredshedsundersøgelser. Anmeldelserne på Trustpilot afspejler også de mange tilfredse medlemmer.

2. Tværfaglig a-kasse for alle

Overvejer du at melde dig ind i Min A-kasse, kender du måske allerede fordelene ved at vælge en tværfaglig a-kasse frem for en fagspecifik a-kasse. Typisk er priserne lavere hos de tværfaglige a-kasser, og medlemstilfredsheden er faktisk i mange tilfælde også bedre. Dertil kommer, at du ikke i fremtiden behøver at bekymre dig om dit medlemskab. Uanset, om du skifter branche eller ansættelsestype, om du starter med at studere, eller om du starter selvstændig virksomhed, kan du fortsat være medlem af Min A-kasse, da det er en a-kasse for alle.

3. Samarbejder med flere fagforeninger

Mange a-kasser har også en fagforening tilknyttet. Det kan selvfølgelig virke smart at have begge dele samlet under samme tag, men det giver dig en større valgfrihed at vælge a-kasse og fagforening hver for sig. Dertil kommer, at behovet for at være medlem af en fagforening ikke nødvendigvis er lige så stort som behovet for at være medlem af en a-kasse.

En a-kasse sikrer dig dagpenge, hvis du mister dit arbejde. Der er altså tale om en arbejdsløshedsforsikring, der sikrer dit levebrød, mens du er ledig og jobsøgende. For rigtig mange er en a-kasse – og dermed dagpengeret – helt uundværlig.

En fagforening hjælper dig ved problematikker på din arbejdsplads. Det kan være alt fra spørgsmål om dine rettigheder til mindre kontroverser og sågar retssager. Selvom det er rart at have en fagforening i ryggen, er det ikke på samme måde en nødvendighed som a-kassen. Typisk optjener du heller ikke på samme måde anciennitet ved at være medlem i en fagforening, som du derfor kan melde dig ind i ved behov (vær dog opmærksom på at for at føre retssager for dig, har de fleste fagforeninger krav om et minimum, for hvor længe du har været medlem).

Min A-kasse har ikke en fagforening tilknyttet og tilbyder derfor ikke medlemskab heraf, men til gengæld arbejder de tæt sammen med hele 16 forskellige fagforeninger, som de har mulighed for at sparre med og hente viden fra om nødvendigt. Det giver dem et bredt grundlag for at rådgive og besvare spørgsmål med kompetente svar.

4. Gode medlemsfordele

Selvom der hos Min A-kasse er fokus på kerneydelserne, som er udbetaling af dagpenge og hjælp til at komme i arbejde igen, får du alligevel en række gode medlemsfordele:

  • Mulighed for lønsikring på op til 80% af din løn
  • Job- og karriererådgivning
  • Workshops og foredrag

Lønsikring
Lønsikringen er til dig, der har en middelhøj eller høj indkomst; typisk kan det betale sig, hvis du tjener mere end 25.000 kroner før skat om måneden, men jo højere din indkomst er, des bedre vil en lønsikring kunne betale sig.

Job- og karriererådgivning
Job og karriererådgivning kan naturligvis fås, hvis du mister dit arbejde, men du kan også få rådgivning, hvis du selv ønsker at skifte job eller overvejer et karriereskifte. Her kan Min A-kasse trække på deres mange samarbejder med fagforeninger inden for forskellige erhverv.

Workshops og foredrag
Vil du gerne dygtiggøre dig, enten som ledig for at bruge tiden fornuftigt og føje lidt til cv’et, eller mens du er i arbejde, kan du gratis deltage i en række af workshops og foredrag inden for forskellige emner.

5. Blandt de billigste a-kasser

Selvom du får en tværfaglig a-kasse med gode medlemsfordele og høj medlemstilfredshed, skal du ikke betale for meget. Medlemskab af Min A-kasse koster nemlig kun 470 kroner om måneden i 2019, hvilket placerer dem blandt de billigste, tværfaglige a-kasser.

Beløbet kan du desuden trække fra i skat, så du i realiteten kun kommer til at betale cirka 2/3 af prisen. Du kan selv føje a-kasse kontingent til din forskudsopgørelse i felt 439 og få glæde af fradraget med det samme. Hvis ikke du gør det, vil SKAT automatisk få oplysninger fra Min A-kasse og tilføje fradraget til din årsopgørelse, således at du får penge tilbage i skat (eller skal betale mindre i restskat). Indbetaler du til efterløn, får du tilsvarende fradrag, og du skal dermed skrive det samlede beløb for a-kasse og efterløn i felt 439.

Skifter du fra en anden a-kasse til Min A-kasse, bør du rette beløbet i din forskudsopgørelse, så ikke du risikerer at skulle betale fradrag tilbage (såfremt du har skiftet fra en dyrere a-kasse). Du skal rette beløbet til det samlede kontingent, du kommer til at betale. Har du betalt til en anden a-kasse de første 11 måneder og skifter til Min A-kasse den sidste måned i året, skal du dermed plusse de 11 måneders kontingent med den gamle sats med den ene måneds nye sats.