Fagforeninger for studerende

Som studerende kan du blive gratis medlem af en fagforening, hvor du stadig ret til alle services og fordele. Se hvilke fagforeninger, som er gratis for studerende i 2024 her.

Frederik

Er du studerende, har du højst sandsynligt en stram økonomi, og det kan derfor virke uoverskueligt at få råd til at være medlem af en fagforening og en a-kasse. Men der er masser af gode grunde til at være det, og hvis du ser dig lidt for, kan du endda blive gratis medlem, mens du studerer. Det handler blot om at finde en fagforening, der tilbyder gratis medlemskab til studerende.

Derfor skal du være medlem af en fagforening

Det giver sig selv, hvorfor du skal være medlem af en a-kasse, mens du studerer; så har du nemlig ret til dagpenge allerede efter din uddannelse. Men du kan måske overveje, hvad nytte det gør at melde dig ind i en fagforening?

Har du studiejob er det en rigtig god idé, da fagforeningen vil hjælpe dig med udfordringer og problemer tilknyttet din arbejdsplads – også selvom du kun arbejder deltid eller er timelønnet. Du kan eksempelvis få hjælp til at tjekke din løn, pension og ferie og få svaret på spørgsmål, der relaterer sig til din ansættelse.

Ved du eksempelvis, hvordan du er stillet i forhold til barsel? Det kan også være, at du bliver opsagt uden grund eller har for mange arbejdsopgaver. Det er alt sammen noget, din fagforening kan hjælpe dig med. De har den juridiske baggrund, og arbejdsgiverne har respekt for fagforeningen. Fagforeningen kan også hjælpe dig med at føre en sag over for din arbejdsgiver, hvis det står rigtig grelt til.

Gratis fagforeninger for studerende i 2024

Netop som studerende, hvor økonomien er trang, og hvor behovet for en fagforenings assistance ikke er det samme, som når du bliver lønmodtager, kan det være en fordel at vælge én af de gratis fagforeninger.

Nedenstående fagforeninger tilbyder gratis medlemskab til studerende:

 • Krifa
 • ASE
 • Frie
 • Business Danmark
 • Krifa
 • ASE
 • Frie
 • Business Danmark

Hos alle a-kasser i Danmark kan du desuden blive gratis medlem som studerende. Alle de ovenstående fagforeninger tilbyder også a-kasse, så det kan være en god idé at melde sig ind i både a-kasse og fagforening med det samme. Især medlemskabet af a-kassen er vigtigt, da det giver adgang til dagpenge, når du er færdig med at studere. Vil du undgå karens, skal du melde dig ind i en a-kasse senest et år inden, din uddannelse er færdig.

Hvilken fagforening skal jeg vælge som studerende?

Når du studerer, spiller kontingentet formentlig en større rolle for dig, end når du er færdiguddannet og får flere penge mellem hænderne. Derfor er det væsentligt at kigge på studiekontingentet for de forskellige fagforeninger. Der er nemlig meget stor forskel på, hvad du skal betale om måneden. Hos nogle fagforeninger skal du betale fuldt kontingent, mens du hos andre betaler nedsat kontingent eller kan være gratis studiemedlem.

Udover prisen skal du naturligvis kigge på, hvad du får for dine penge. Alle fagforeninger hjælper dig med problematikker i forhold til din arbejdsplads, men derudover findes der mange forskellige ekstra services og medlemsfordele. Det kan for eksempel være hjælp:

 • Hjælp til jobsøgning som nyuddannet
 • Rabat på studiebøger
 • Rabatter på ferieophold og entreer
 • Invitationer til kurser, arrangementer og netværksmøder
 • Tilbud på privatforsikringer og abonnementer
 • Medlemskab af LO Plus
 • Advokathjælp

Ovenstående er blot et udpluk af nogle af de medlemsfordele, der oftest tilbydes studiemedlemmer af fagforeninger. Det kan derfor være en god idé at læse om, hvad de forskellige fagforeninger tilbyder, og sammenholde det med medlemsprisen, inden du vælger at melde dig ind.

Som studerende kan du sagtens vælge en billig eller gratis fagforening, som du er medlem af under din studietid, og så skifte til en anden fagforening, der er billigere eller mere relevant, når du er færdig med din uddannelse og skal begynde at betale fuldt kontingent.

Gratis er ikke nødvendigvis bedst

En del fagforeninger er gratis, mens en del tilbyder nedsat kontingent for studerende. Det kan være en god idé også at kigge på de fagforeninger, der tilbyder medlemskab til en lav pris om måneden, eksempelvis 20-30 kroner, hvis de har nogle mere fordelagtige tilbud. Der kan for eksempel være mange penge at spare på forsikringer, kurser og ferietilbud.

Husk også a-kassen

Fagforeningen hjælper dig, mens du er i job, og a-kassen hjælper dig, når du bliver ledig. Dog ikke, når du er studerende på SU. Derfor glemmer mange studerende at melde sig ind. Du skal dog melde dig ind i en a-kasse senest 1 år, inden din uddannelse slutter, hvis du skal have ret til dagpenge ved uddannelsens afslutning. Som medlem af en a-kasse kan du få dagpenge efter en helt særlig dimittendsats.

Læs mere her: A-kasser for studerende.