Sammenlign 2019-priser på a-kasser for selvstændige

Mest populære

Optager

Alle

Fagforening

69,-

A-kasse

485,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

69,-

A-kasse

476,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

167,-

A-kasse

470,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

Ingen

A-kasse

470,-

Bliv medlem

Optager

Selvstændige

Fagforening

195,-

A-kasse

464,-

Bliv medlem

Optager

Alle

CA Advokathjælp

50,-

A-kasse

489,-

Bliv medlem

Trustpilot // *Alle priser er per måned. Der kan i nogle tilfælde opnås prisrabat ved indmeldelse i både a-kasse og fagforening.


Sammenlign flere a-kasser

Info om a-kasser for selvstændige

Om a-kasser for selvstændige

I Danmark findes der a-kasser kun for selvstændige og a-kasser, som tilbyder at optage både selvstændige og lønmodtagere som medlemmer. Fordi der gælder særlige regler for selvstændige i forhold til dagpenge, er det ikke alle a-kasser, der optager selvstændige som medlemmer, mens andre har særligt fokus på netop de selvstændige.

ASE var eksempelvis oprindeligt en a-kasse udelukkende for selvstændige, men optager i dag også lønmodtagere. Nogle a-kasser er endda udelukkende for selvstændige, som eksempelvis Ledernes søsterorganisation Virksom, som blev grundlagt i januar 2016.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge som selvstændig?

Når du som selvstændig leder efter en a-kasse, kan det være nyttigt at kigge efter særlige forhold som:

 • Prisen (nogle a-kasser har særpriser for selvstændige)
 • Har a-kassen kompetencer til at hjælpe dig som selvstændig?
 • Hvilken rådgivning og juridisk hjælp kan du få som selvstændig?
 • Findes der særlige tilbud til selvstændige i a-kassen?

Som udgangspunkt kan de fleste a-kasser hjælpe med mange af de samme ting. Dog kan der være forskel på, hvor meget erfaring en a-kasse har med at håndtere selvstændiges behov. Her på siden har vi udvalgt en række a-kasser, som har stor erfaring med selvstændige, og som kan hjælpe dig både i den spæde opstart som iværksætter, og hvis du ejer en stor virksomhed med mange ansatte.

Nogle a-kasser for selvstændige har også særlige tilbud, som er skræddersyet specielt til selvstændige. Det kan eksempelvis være:

 • Juridisk hjælp
 • Rådgivning omkring personaleforhold
 • Kurser, møder og efteruddannelse
 • Inkassorådgivning
 • Forsikringer

Som selvstændig kan du risikere at stå over for nogle udfordringer, som kan koste dig mange penge ikke at have styr på, eksempelvis procedurer i forhold til manglende betaling, ansættelseskontrakter, med videre. At være medlem af en a-kasse, der har kompetencerne og erfaringen til at hjælpe dig som selvstændigt erhvervsdrivende, kan både spare dig penge og tid.

A-kasse-regler for selvstændige

Som nævnt gælder der særlige regler for selvstændige på a-kasseområdet. Det er især i forhold til, hvornår du kan betegnes som selvstændig, og hvilke krav du skal opfylde for at kunne få udbetalt dagpenge, hvis du vælger eller er nødt til at lukke din virksomhed.

Alle a-kasser er underlagt samme regler, så når du vil melde dig ind i en a-kasse som selvstændig, bliver du derfor stillet en række spørgsmål i forhold til din virksomhed og din situation. Både så a-kassen kan hjælpe dig bedst muligt, men også for at sikre, at du rent faktisk kan defineres som selvstændig. Du kan læse mere om definitionen af at være selvstændig i forhold til dagpengereglerne længere nede på siden.

For at være dagpengeberettiget som selvstændig skal du:

 • Drive selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse
 • Have arbejdet minimum 30 timer ugentligt
 • Have arbejdet minimum 52 uger inden for de seneste 3 år
 • Have lukket din virksomhed og kunne dokumentere det

Når du er selvstændig, bliver du ikke ”ufrivilligt ledig”, som hvis du var lønmodtager og blev opsagt af din arbejdsgiver. Derfor er der tre ugers karens, fra du lukker din virksomhed, til du kan modtage dagpenge. Hvis din virksomhed er ophørt grundet konkurs, er der kun en uges karens.

Hvor meget kan jeg få i dagpenge som selvstændig?

Som selvstændig kan du få dagpenge på lige fod med en lønmodtager. Det betyder, at højeste dagpengesats på 18.633 kroner om måneden også er gældende for dig, og at du inden for dette maksimum kan få op til 90% af din tidligere løn i dagpenge.

For at være berettiget til dagpenge - også som selvstændig eller tidligere selvstændig - er der en række krav, du skal opfylde:

 • Du skal tilmelde dig som ledig på jobcentret via Jobnet.dk
 • Du skal opdatere dit cv senest to uger efter meldt ledighed
 • Du skal bo og opholde dig i Danmark
 • Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet
 • Du skal kunne starte i job med én dags varsel
 • Du skal aktivt søge fuldtidsarbejde

Er du ophørt med den virksomhed, der var din hovedbeskæftigelse, men stadig ønsker at fortsætte med mindre virksomheder, der var bibeskæftigelse, kan du søge om dispensation til dette hos din a-kasse. Er der indtægt i dine virksomheder, vil indtægten blive fratrukket dine dagpenge.

Billigste og bedste a-kasse for selvstændige?

Som selvstændig kan du vælge, om du vil være medlem af en a-kasse udelukkende for selvstændige som eksempelvis Virksom, en a-kasse der har mange års erfaring med selvstændige som eksempelvis ASE eller en tværfaglig a-kasse, der tager imod alle som eksempelvis Det Faglige Hus.

Den billigste a-kasse for selvstændige vil typisk være en tværfaglig a-kasse, hvor du kan spare lidt penge på kontingentet. A-kasserne med speciale i selvstændige er bedre for dig som selvstændig, hvis du har behov for hjælp til juridiske eller praktiske områder i driften af din virksomhed, også selvom prisen er en smule højere.

Typisk kan det betale sig at finde en a-kasse, der eksempelvis tilbyder inkassorådgivning eller advokathjælp. Disse a-kasser koster måske 20 - 40 kroner ekstra om måneden, men det er hurtigt tjent ind igen på advokatsalærer.

Samlet set er forskellen i priserne på a-kasser ikke særlig stor, og især for dig som selvstændig kan det derfor betale sig også at kigge på services og medlemsfordele. Se sammenligning af a-kasser her.

Selvstændig eller lønmodtager?

Er du både selvstændig og lønmodtager, er det din fordeling, der er afgørende for, om du skal være medlem som selvstændig eller lønmodtager, når du melder dig ind i en a-kasse. Det er din hovedbeskæftigelse, der bestemmer. Din hovedbeskæftigelse er dér, hvor du arbejder flest timer årligt.

Er du lønmodtager eller medejer i din samlevers eller ægtefælles virksomhed, bliver du i nogle tilfælde også betragtet som selvstændig erhvervsdrivende hos a-kassen.

Overgangen fra lønmodtager til selvstændig

Har du startet selvstændig virksomhed sideløbende med dit almindelige lønmodtagerjob og beslutter at opsige jobbet for at fokusere på din virksomhed, skal du ændre status i din a-kasse eller skifte til en a-kasse for selvstændige, hvis din nuværende a-kasse ikke optager selvstændige medlemmer.

Som iværksætter eller nyopstartet selvstændig er der mange fordele i at vælge en a-kasse, der har kompetencerne til at hjælpe dig ordentligt i gang og er i stand til at svare på dine spørgsmål. Mange a-kasser tilbyder rådgivning, coaching eller sparring til dig, både når du lige er gået i gang, og når din virksomhed har vind i sejlene og måske skal til at ansætte personale for første gang.

Nyheder

3 billige alternativer til FOA’s a-kasse (i 2019)

|Comments are Off
Overvejer du at melde dig ind i FOA’s a-kasse? Så bør du se nærmere på disse tre...

Akademikeres A-kasse: De 5 største fordele (i 2019)

|Comments are Off
Se de fem største fordele ved at vælge Akademikernes A-kasse som din nye a-kasse...

3 billige alternativer til DANA’s a-kasse (i 2019)

|Comments are Off
Overvejer du at melde dig ind i DANA’s a-kasse? Så bør du se nærmere på disse...

ASE A-kasse: De 5 største fordele (i 2019)

|Comments are Off
Se de fem største fordele ved at vælge ASE som din nye a-kasse i 2019. ASE er én...

De 3 bedste alternativer til Ledernes a-kasse (i 2019)

|Comments are Off
Overvejer du at melde dig ind i Ledernes a-kasse, bør du se nærmere på disse tre...