Frie

Frie (tidligere Frie Funktionærer) er en mindre fagforening og a-kasse, der samlet set tæller 38.593 medlemmer. Kontingentet er lavt, mens medlemstilfredsheden er meget høj.

Vi har samlet alt det, du behøver at vide om Frie på denne side. Du finder blandt andet information omkring:

Hvem kan blive medlem af Frie

Frie er en fagforening for alle lønmodtagere og en tværfaglig a-kasse.

Deres fagforening og a-kasse er tværfaglig, men henvender sig især til lønmodtagere inden for handel og kontor. De er dog åben for alle, uanset branche og ansættelse.

Fælles for fagforening og a-kasse er, at Frie er en “gul fagorganisation.” Det betyder, at de er politisk neutral og ikke involverer sig i overenskomstforhandlingerne. Det er med til at holde prisen på kontingentet nede, da der ikke er udgifter til politisk arbejde.

Hvad koster det at være medlem af Frie

Hos Frie kan du vælge, om du vil være medlem af fagforeningen eller a-kassen – eller begge dele. Du skal også vælge, om du vil være deltidsforsikret eller fuldtidsforsikret medlem af a-kassen. Medlemskab i fagforeningen koster 139 kroner, mens et fuldtidsforsikret medlemskab af a-kassen koster 514 kroner (2024-pris).

Det samlede medlemskab ligger bestemt i den lave ende sammenlignet med øvrige fagforeninger og a-kasser på markedet.

Er du under uddannelse, kan du blive gratis medlem af både fagforening og a-kasse.

Disse services får du som medlem af Frie – a-kasse og fagforening

Som medlem af Fries fagforening og a-kasse får du en række services, udover udbetaling af dine dagpenge.

Juridisk hjælp: Frie har en række jurister og advokater tilknyttet, som bistår medlemmer, hvis behovet opstår. Det vil sige, at du kan få professionelle råd og sparring, hvis du har problemer på dit job, eller hvis der opstår spørgsmål i forbindelse med et nyt job. Som medlem er dine børn også dækket, og de kan dermed få juridisk hjælp, hvis de oplever konflikter eller udfordringer hos deres arbejdsgiver, eksempelvis på et studiejob. I de første to måneder af medlemskabet, ydes der udelukkende telefonisk rådgivning. Efterfølgende er du fuldt juridisk dækket og har også ret til hjælp ved retssager. Har du været medlem af en anden fagforening forinden tilmelding, er du dog fuldt juridisk dækket fra dag et.

Professionel karriererådgivning: Frie har karrierekonsulenter tilknyttet, som kan hjælpe dig, hvis du karrieremæssigt er i tvivl. Uanset, om du er ledig eller i job med drømme om at skifte job eller branche, kan du få råd og sparring til at komme videre. Du kan blandt andet få hjælp til jobsøgning, træning i jobsamtaler, karrierecoaching, personprofilanalyse og lønvurdering.

Frie for selvstændige

Driver du selvstændig virksomhed, kan du blive medlem af Fries a-kasse. Der er en række krav til dig og din virksomhed for, at du kan blive medlem som selvstændig:

 • Du skal være under 63 år
 • Din virksomhed skal være din hovedbeskæftigelse
 • Du skal drive din virksomhed mindst 30 timer ugentligt
 • Du skal have fast bopæl i Danmark

Opfylder du ovenstående, kan du være medlem af a-kassen og optjene ret til dagpenge. For at blive dagpengeberettiget, skal du lukke din virksomhed og dokumentere det over for a-kassen. Da du ikke er blevet opsagt af en arbejdsplads, har du som selvstændig 3 ugers karens fra lukning af din virksomhed, til du kan modtage dagpenge.

Frie for studerende

Er du studerende, kan du gratis blive medlem af både fagforening og a-kasse hos Frie. Du og din uddannelse skal dog opfylde en række krav for, at du er berettiget til medlemskabet.

 • Du skal være bosiddende i Danmark
 • Din uddannelse skal vare mindst 18 måneder
 • Du skal være under 30 år
 • Du må ikke tjene mere end højeste dagpengesats inklusiv din SU

Opfylder du ovenstående kan du gratis blive medlem af Fries fagforening og a-kasse. Melder du dig ind i en a-kasse senest 1 år, inden din uddannelse slutter, er du dagpengeberettiget fra den dag, din uddannelse er færdig. Er der under 1 år tilbage af din uddannelse, kan du stadig sagtens melde dig ind. I så fald har du 1 måneds karens, inden du kan modtage dagpenge efter endt uddannelse. Du kan melde dig ind helt op til 14 dage efter, at din uddannelse er afsluttet.

Medlemsfordele hos Frie

Udover de services, der direkte understøtter dit arbejde eller din indsats for at komme i job igen, får du som medlem af fagforeningen en række øvrige medlemsfordele:

 • Arrangementer, eksempelvis musicals, oplæg, stresshåndtering, ølsmagning, med videre.
 • Kurser og møder, eksempelvis om digitalisering, stresshåndtering, fyring, barsel og jobsøgning.
 • Rabataftaler på biludlejning, ophold, forlystelsesparker, samt en række butikker og spisesteder.
 • Forsikringer: medlemsrabatter på privatforsikringer til eksempelvis bil, hus og ulykke.
 • Lønsikring: mulighed for lønsikring, der sikrer op til 90% af din løn.

Frie på Trustpilot

Frie er en fagforening og a-kasse med mange tilfredse medlemmer. På Trustpilot har de en Trustscore på 4,6 ud af 5, hvilket er karakteriseret som ”fremragende”. Det placerer dem samtidig som Danmarks 4. bedste a-kasse jævnfør anmeldelserne på Trustpilot. Frie er desuden flere gange blevet kåret som ”Danmarks bedste a-kasse” ved diverse medlemstilfredshedsundersøgelser.

Frie (a-kasse): De 5 største fordele

Uanset, om du er utilfreds med din nuværende a-kasse, om du leder efter et billigere alternativ, om du har skiftet branche, eller om du skal melde dig ind i en a-kasse for første gang, kan det være svært at vælge. Det skyldes, at alle a-kasser selvfølgelig lover, at netop de er den bedste a-kasse for dig, og at det kan være svært at vurdere, hvad du egentlig får for dine penge. Udover, at der er store prisforskelle fra a-kasse til a-kasse, er der også stor forskel på, hvad a-kassen tilbyder dig for dit medlemskontingent, og hvor god a-kassen i praksis er til at tilfredsstille medlemmerne.

Frie er én af de a-kasser, der gør det exceptionelt godt. Prisen er meget overkommelig, medlemstilfredsheden er høj, der er mange medlemsfordele, og så får du samtidig muligheden for Danmarks billigste fagforening og en attraktiv supplerende lønsikring.

Er du i tvivl om, hvorvidt Frie er a-kassen for dig, så se på de fem nedenstående fordele ved at vælge Frie som din a-kasse (og måske også som din fagforening).

1. Meget høj medlemstilfredshed

Noget af det vigtigste ved at vælge a-kasse (og fagforening) er, at du bliver tilfreds med dit medlemskab. Det kan du selvfølgelig ikke være garanteret på forhånd, men det er en rimelig god sikkerhed at vide, at de eksisterende medlemmer er tilfredse. Det kan du finde ud af ved at kigge på medlemstilfredshedsundersøgelser eller ved at tage et kig på Trustpilot.

Mere end 2.500 medlemmer har gjort sig den ulejlighed at anmelde Frie på Trustpilot, og har bedømt a-kassen som værende ”Fremragende”, hvilket er den bedst mulige bedømmelse, der kan afgives. Samlet set får Frie 4,6 ud af 5 mulige stjerner – og det placerer dem helt i top over danske a-kasser.

Ved at vælge en a-kasse med gode anmeldelser, er du mere sikker på selv at blive tilfreds. Det vidner om en a-kasse, der tager medlemmerne seriøst, og hvor medarbejderne er venlige og hjælpsomme ved henvendelser. Da bedømmelsen er en samlet bedømmelse af hele organisationen, herunder både a-kasse og fagforening, er du også sikker på at få en fagforening, der gør alt, hvad de kan, for at hjælpe dig i sager, hvor du bliver uretfærdigt behandlet på din arbejdsplads.

2. Mulighed for billig fagforening

De fleste vil også skulle tage stilling til, hvorvidt de ønsker medlemskab af en fagforening, når de melder sig ind i en a-kasse. Hos Frie kan du få begge medlemskaber, og det kan tit være en fordel at have fagforening og a-kasse ”under samme tag”, så det er samme sted, der tager sig af din sag, uanset om du er i arbejde eller ledig. Det er nemlig dét, der er den helt store forskel på fagforeninger og a-kasser; fagforeningen hjælper dig, når du er i arbejde, hvis din arbejdsplads for eksempel ikke overholder overenskomsten, og a-kassen hjælper dig, når du er ledig; de udbetaler dine dagpenge og hjælper dig i arbejde igen.

Netop hos Frie kan du få Danmarks billigste fagforening til kun 139 kroner om måneden – hvis du også er medlem af a-kassen. Medlemskabet hos a-kassen koster 514 kroner, og det giver et kombineret medlemskab på kun 653 kroner, hvilket hører til blandt Danmarks laveste pris for fagforening og a-kasse.

3. Mange medlemsfordele

Når du melder dig ind i både a-kasse og fagforening, får du rigtig mange fordele hos Frie. Du får dog også en del af fordelene, hvis du udelukkende melder dig ind i a-kassen, herunder juridisk hjælp, professionel karriererådgivning og adgang til kurser og arrangementer. Men er du medlem af både a-kasse og fagforening, får du også følgende medlemsfordele:

 • Invitationer til arrangementer som musicals, ølsmagning, med videre
 • Rabataftaler på for eksempel biludlejning, ferieophold, spisesteder og forlystelsesparker
 • Rabat på privatforsikringer som for eksempel ulykkesforsikring, indboforsikring og bilforsikring
 • Mulighed for supplerende lønsikring, der sikrer op til 90% af din løn

4. Tværfaglig a-kasse for alle

Frie er for nyligt blevet en a-kasse og fagforening for alle, hvor de tidligere udelukkende optog medlemmer, der var ansat som tjenestemænd eller funktionærer. Medlemstallet er derfor forholdsvist lavt – med omkring 38.000 medlemmer – sammenlignet med mange af de øvrige tværfaglige a-kasser. Det er nu langt fra en ulempe, og som det ses ovenfor, scorer Frie også meget højt, når det kommer til medlemstilfredshed.

Hvorfor så vælge en tværfaglig a-kasse? Begrebet stammer fra de tværfaglige fagforeninger, hvor forskellen er mere markant. De tværfaglige fagforeninger deltager nemlig ikke i overenskomstforhandlinger. Dertil kommer, at der heller ikke tilbydes tillidsmænd på arbejdspladsen.

Forskellen på de tværfaglige og fagspecifikke a-kasser er ikke lige så stor. De tværfaglige er naturligvis for alle, og derudover tilbyder de et bredere udvalg af for eksempel kurser og arrangementer, så de kan ramme flere faggrupper. Videns- og erfaringsgrundlaget inden for de enkelte fag og brancher er typisk ikke nær så stort som hos de fagspecifikke af slagsen, men til gengæld har de en bredere viden og giver dermed muligheden for et større netværk og for sparring i forbindelse med karriereskifte.

De tværfaglige a-kasser placerer sig typisk også i den lave ende af prisskalaen, og det er bestemt en fordel, da den primære ydelse; at udbetale dagpenge, er helt den samme, uanset hvor du er medlem – ligesom din dagpengesats vil være den samme hos alle a-kasser.

5. Ekstra erfaring med funktionærer og tjenestemænd

Selvom Frie i dag er en a-kasse og fagforening for alle, har de i mange år været en organisation udelukkende for funktionærer og tjenestemænd. Det har de faktisk været i mere end 50 år, og derfor er deres viden og erfaringsgrundlag inden for blandt andet funktionærloven betydeligt større end hos mange af de øvrige a-kasser og fagforeninger.

Er du ansat som funktionær eller tjenestemand kan det dermed være en fordel at vælge Frie. Bliver du på et tidspunkt ansat i en almindelig lønmodtagerstilling, bliver du leder, eller starter du på et studie, behøver du ikke at skifte a-kasse, da Frie i dag er for alle.