Akademikernes A-kasse (AKA)

Med sine godt 251.988 medlemmer, er Akademikernes A-kasse (AKA) blandt landets største a-kasser. A-kassen er for akademikere og andre højtuddannede.

Hvem kan blive medlem af Akademikernes A-kasse?

Akademikernes A-kasse er en a-kasse for højtuddannede, både i det offentlige og på det private arbejdsmarked.

Medlemmerne tæller både offentlige og private ansatte samt selvstændige og studerende fra universiteter og andre højere uddannelser.

Kontingent – hvad koster det at være medlem af Akademikernes A-kasse?

Udover at være den eneste a-kasse med speciale i akademikere, kan Akademikernes A-kasse bryste sig af at være en af de billigste a-kasser på markedet med et månedligt kontingent på kun 484 kroner for fuldtidsforsikrede medlemmer.

Betalingen foregår kvartalsvis.

 • Fuldtidsforsikret medlem: 484 kroner om måneden
 • Fuldtidsforsikret medlem med efterlønsbidrag: 1032 kroner om måneden
 • Deltidsforsikret medlem: 356 kroner om måneden
 • Deltidsforsikret medlem med efterlønsbidrag: 721 kroner om måneden
 • Seniormedlemskab: 103 kroner om måneden

Kontingent til medlemskab af a-kasse er altid fradragsberettiget, på nær seniormedlemskab.

Disse services får du som medlem af Akademikernes A-kasse

A-kassens fornemmeste opgave er dels at udbetale dagpenge og dels at hjælpe sine medlemmer i arbejde igen, når de bliver ledige. Det gælder også for Akademikernes A-kasse. De tilbyder nedenstående services for at få dig tilbage på arbejdsmarkedet, hvis du har mistet dit job. Det har de heldigvis god erfaring med, og de kan bryste sig af, at være blandt landets bedste a-kasser. Medlemmerne kommer desuden hurtigt i job igen sammenlignet med landsgennemsnittet.

Gratis job-portal og job-match: som medlem får du adgang til en gratis job-portal med tilhørende gratis job-match, hvilket øger dine chancer for at komme hurtigt i job igen og letter din jobsøgning.

Workshops, kurser og arrangementer: Som medlem af Akademikernes A-kasse får du adgang til en lang række af workshop, arrangementer og kurser, der afholdes i hele landet fordelt over hele året. De fleste er gratis for medlemmer.

Iværksætterforløb: I København har Akademikernes A-kasse et 3 måneders iværksætterforløb for medlemmer, der har en drøm om at blive selvstændige. Her får du hjælp til at kickstarte din drøm og råd og vejledning undervejs. Forløbet foregår i et kontorfællesskab med ligesindede.

Rådgivning: Når du bliver ledig, får du rådgivning i dét at være dagpengemodtager, at søge job og at overveje din karriere. Rådgivningen kan både have professionelt og personligt fokus.

Gode råd og priser: Hjemmesiden er fyldt med gode råd til dig, der skal til jobsamtale, er nyuddannet eller overvejer at blive selvstændig. Du kan også indstille en kammerat til årets Kandidatpris, hvor der medfølger en fest til en værdi af 25.000 kroner.

Akademikernes A-kasse for selvstændige

Akademikernes A-kasse har både lønmodtagere, ledige og selvstændige som medlemmer. De har faktisk rigtig mange selvstændige.

Som lønmodtager kan du få hjælp og vejledning til, hvordan du skal tage skridtet fra dit almindelige lønmodtagerjob til at blive selvstændig. Uanset, om du vil starte forsigtig ud ved siden af dit nuværende arbejde, eller om du vil satse og tage det store skridt. Når du er selvstændig, kan du modtage rådgivning omkring dét at drive virksomhed, ligesom du har adgang til et stort netværk af andre selvstændige og mulighed for at deltage i en lang række workshops, kurser og arrangementer.

Er du ledig eller går du bare med en drøm om at blive iværksætter, tilbyder Akademikernes A-kasse programmet Startup, som er et program, der løber over 3 måneder og forbereder dig på at tage skridtet fra at være ledig eller lønmodtager til at starte egen virksomhed. Du bliver tilbudt en base i et kontorfællesskab, hvor du kan udvikle din idé, workshops, sociale arrangementer, ekspertoplæg, finansiel rådgivning og meget mere.

Som ledig må du kun starte en ny virksomhed efter seks måneder. Herefter overgår du til supplerende dagpenge i 30 uger. Når du har opbrugt dine 30 ugers supplerende dagpenge, skal du enten lukke din virksomhed eller stoppe på dagpenge.

Akademikernes A-kasse for studerende

Er du studerende på en akademisk eller højere uddannelse, kan du gratis blive medlem af Akademikernes A-kasse.

Som gratis studerende medlem, får du stadig adgang til alle de samme services og fordele, som hvis du var betalende medlem. Du får også ret til dagpenge, når du er færdiguddannet.

Har du meldt dig ind i en a-kasse mindst 1 år, inden du er færdig med din uddannelse, kan du modtage dagpenge efter dimittendsatsen allerede, når din uddannelse er afsluttet. Melder du dig ind senere – helt op til 14 dage efter, at din uddannelse slutter – har du ret til at modtage dagpenge efter dimittendsatsen, når der er gået 1 måneds karens.

Medlemsfordele hos Akademikernes A-kasse

Ved at vælge Akademikernes A-kasse opnår du en række medlemsfordele.

 • En branchespecifik a-kasse, der kender til din branche, din situation og din faglighed
 • Over halvdelen af de medlemmer, der rammes af ledighed, er i arbejde igen inden for 3 måneder
 • Akademikernes A-kasse samarbejder med erhvervslivet om at skabe arbejdspladser
 • Gratis medlemskab for studerende
 • Landets laveste kontingent på a-kassemedlemskab
 • Høj medlemstilfredshed
 • Mulighed for at sikre op til 90% af din løn via lønsikring

Akademikernes A-kasse på Trustpilot

Akademikernes A-kasse har en Trustscore på 4,0 ud af 5 på Trustpilot baseret på mere end 940 anmeldelser, hvoraf flertallet er positive. Denne score karakteriseres som “God” og placerer Akademikernes A-kasse på en 10. plads ud af 22 a-kasser.

Akademikeres A-kasse: De 5 største fordele

Akademikernes A-kasse er én af Danmarks største a-kasser med mere end 250.000 medlemmer. Er du akademiker, er Akademikernes A-kasse en af de mere økonomisk overkommelige a-kasser for dig. Den har konsekvent rangeret blandt de billigere a-kasser i Danmark. Prisen er dog ikke den eneste fordel ved at vælge Akademikernes A-kasse. Se de fem største fordele nedenfor.

1. En af Danmarks billigste a-kasser for akademikere

Alle a-kasser giver dig ret til det samme beløb i dagpenge, hvis du skulle miste dit arbejde. Derfor er der ingen grund til at betale for meget for medlemskabet. Typisk er de tværfaglige a-kasser de billigste for langt de fleste, men det er ikke tilfældet, hvis du er akademiker. Der findes nemlig ikke en tværfaglig a-kasse, der er billigere end Akademikernes A-kasse. (FTF-a koster 488 kroner om måneden.)

Prisen for medlemskab er kun 484 kroner om måneden, og det er det fjerde laveste kontingent på a-kasse af alle danske a-kasser i 2024 – kun overgået med fjorten kroner af Din Sundhedsfaglige A-kasse, som dog udelukkende er for sundhedsfagligt personale og derfor slet ikke en mulighed for dig, der er akademiker eller på anden vis højtuddannet.

2. Speciale i akademikere og andre højtuddannede

Der er fordele ved at vælge en a-kasse, der har speciale i netop dit fag eller din branche, da kendskabet til dét, du arbejder med, er større. Det kan blandt andet give bedre og mere præcis rådgivning og en kortere behandlingstid på henvendelser.

Med en universitetsuddannelse eller tilsvarende kan du blive medlem af Akademikernes A-kasse, der udover erfaring med højtuddannede også byder på muligheden for at netværke med andre højtuddannede. Derudover får du en række ekstra fordele i form af adgang til særlig jobportal og mulighed for deltagelse i iværksætterforløb.

Indsatsen for at få dig i arbejde igen ved ledighed taler desuden for sig selv i form af, at mere end halvdelen af de medlemmer, der har været ledige, er kommet i arbejde igen inden for en periode på kun tre måneder.

Akademikernes A-kasse er både for højtuddannede lønmodtagere og selvstændige – og du kan også blive (gratis) medlem, hvis du studerer på en universitetsuddannelse eller anden højere uddannelse.

Supplerende lønsikring på 90%
Som højtuddannet vil du typisk have en tilsvarende høj indkomst. Derfor kan det have meget stor og negativ betydning for din økonomi at skulle nøjes med højeste dagpengesats, som i 2024 er på 20.359 kroner før skat. Som medlem af Akademikernes A-kasse kan du derfor tegne en supplerende lønsikring, så du er sikret op mod 90% af din nuværende indkomst, hvis du skulle miste dit arbejde. Det betyder, at du fortsat kan betale dine regninger og vedholde din livsstil.

Lønsikringen fungerer således, at du får højeste dagpengesats udbetalt, og at lønsikringen supplerer med beløbet op til 90% af din tidligere indkomst. Mange a-kasser tilbyder supplerende lønsikring, men langt fra alle tilbyder med så høj en procentsats, at du tilnærmelsesvis vil få udbetalt det samme, som du gjorde som lønmodtager.

3. Adgang til særlig jobportal

Bliver du ledig, er målet for de fleste at komme i arbejde igen hurtigst muligt. Det er ikke sjovt at være ledig; det giver huller i CV’et og kan have en meget negativ betydning for privatøkonomien. Dertil kommer det stressende i at være arbejdssøgende; at sende jobansøgninger, tage til jobsamtaler, deltage i møder, og så videre.

Akademikernes A-kasse har taget skridtet videre og oprettet egen jobportal. A-kassen samarbejder med en lang række virksomheder, der slår deres jobopslag op på denne jobportal, der er forbeholdt medlemmer. Det betyder, at du har de bedste muligheder for at finde og søge relevante jobs – og dermed komme i arbejde igen hurtigst muligt – hvilket de fleste medlemmer da også præsterer.

4. Iværksætterforløb

Som akademiker har du måske gået med tanken om at starte op for dig selv. Netop dét kan du få hjælp til hos din a-kasse, hvis du vælger Akademikernes A-kasse. Her tilbydes du et tre måneders iværksætterforløb, der skal forberede dig på at springe ud som selvstændig. Du kan tilmelde dig Startup forløbet, uanset om du er ledig eller i arbejde.

Forløbet byder på en plads i et kontorfællesskab med ligesindede, hvor du får mulighed for at videreudvikle på din idé, at sparre med andre iværksættere, deltage i workshops, ekspertoplæg, sociale arrangementer og relevante kurser.

Ifølge gældende lovgivning må du ikke starte op som selvstændig, når du er ledig. Derfor vil du sjældent finde hjælp til netop dét hos de danske a-kasser. Her skiller Akademikernes A-kasse sig ud ved at tilbyde et sådant forløb. Er du ledig, må du ikke opstarte din virksomhed, heller ikke under deltagelse i iværksætterforløbet, men du må gerne udvikle på din idé, så længe du stadig søger jobs efter a-kassens forskrifter.

Til gengæld kan du så vælge at opstarte virksomhed efter forløbet (og dermed stoppe dagpengeudbetalingen, da du ikke længere er ledig), hvis du har mod på det. Du kan også vælge at starte virksomhed på hobbyplan, når du igen kommer i arbejde.

5. God medlemstilfredshed

Akademikernes A-kasse er billig i medlemskontingent, og de har en lang række af ekstra services og medlemsfordele. En sidste ting, der er afgørende, når du skal vælge a-kasse, er, hvorvidt du bliver tilfreds med a-kassen, når du får brug for den. Det kan du selvfølgelig aldrig vide på forhånd, men du kan vurdere muligheden for dette på baggrund af tidligere og nuværende medlemmers erfaringer.

Medlemmerne hos Akademikernes A-kasse udtrykker generel tilfredshed. Dette ses blandt andet i deres anmeldelser på Trustpilot, hvor over 940 medlemmer har givet feedback. Samlet set har a-kassen opnået en score på 4,0 ud af 5 stjerner (pr. april 2024), hvilket karakteriserer Akademikernes A-kasse som “God”.

Anmeldelserne indikerer, at a-kassen formår at tage hånd om sine medlemmer og støtte dem i at finde arbejde ved ledighed. Flere medlemmer fremhæver også positivt a-kassens iværksætterforløb i deres anmeldelser.