Bedste a-kasse

Guide til danske a-kasser og den bedste a-kasse i 2024. Find din nye a-kasse her.

Frederik

Der findes mere end 24 forskellige a-kasser i Danmark at vælge imellem, og derfor kan det være en smule uoverskueligt at finde frem til den bedste. Nogle a-kasser er dyre, mens andre er billige – men kan det overhovedet svare sig at betale mere?

Alle a-kasser giver det samme i dagpenge

Det er vigtigt på forhånd at være klar over, at alle a-kasser giver ret til den samme personlige dagpengesats. Det betyder, at uanset om du er medlem af BUPL eller Det Faglige Hus, får du det samme i dagpenge – det er dog ikke det samme som alle andre.

Din dagpengesats bliver udregnet ud fra din tidligere indkomst. Der kigges på de bedste 12 ud af de seneste 24 måneder, og derudfra udregnes et månedligt gennemsnit. Du har ret til 90% af denne gennemsnitlige månedsløn i dagpenge – dog inden for dagpengeloftets rammer. Højeste dagpengesats i 2024 er på 20.359 kroner om måneden før skat.

Tjente du i gennemsnit minimum 24.588 kroner om måneden før skat, vil du have ret til højeste dagpengesats. Tjente du i gennemsnit mindre end 24.588 kroner om måneden før skat, vil du have ret til 90% af dette beløb – uagtet hvilken a-kasse du er medlem af.

Kig på a-kassernes pris

En relevant faktor at kigge på, når du skal vælge a-kasse, er naturligvis prisen for medlemskabet. Især taget i betragtning, at du får det samme i dagpenge, uanset hvor meget eller lidt du betaler i kontingent. Se de billigste a-kasser.

Kig på a-kassernes tilbud

Det er altså ikke dagpengesatsen, der skal styre, hvilken a-kasse du vælger at blive medlem af, da den er ens uanset valget af a-kasse. Derimod kan du kigge på, hvad a-kasserne egentlig tilbyder dig for dit månedlige kontingent – udover udbetaling af dagpenge ved ledighed. Der er nemlig store forskelle.

Noget af det, a-kasserne kan tilbyde, er:

  • Mulighed for lønsikring (kig på pris og vilkår)
  • Tilbud på privat- eller erhvervsforsikringer
  • Mulighed for deltagelse i kurser, møder og arrangementer
  • Jobportal med relevante jobopslag
  • Jobmatch i form af samarbejde med relevante virksomheder
  • Sparring i forbindelse med karriereskifte eller iværksætteri

Når du kigger på a-kasser med fagforening under samme tag, skal du være opmærksom på, at de fleste medlemsfordele- og tilbud kun gælder, hvis du samtidig er medlem af fagforeningen. Det gælder især fordele som rabat på ferieophold, entreer til kulturelle aktiviteter, osv. – altså fordele, der ikke direkte har tilknytning til medlemskabet. Mange fagforeninger har dog et meget lavt månedligt kontingent, hvorfor det ligefrem kan være besparende også at blive medlem af fagforeningsdelen, hvis det for eksempel giver adgang til en billigere sommerferie eller en besparelse på dine privatforsikringer.

Kig på a-kassernes medlemstilfredshed

Én ting er, hvad du skal betale i kontingent, og hvad du får for pengene. Noget helt andet er, at den bedste a-kasse naturligvis også skal være det i praksis, når det gælder. Her kan du med fordel kigge på medlemstilfredsheden. En a-kasse med mange tilfredse medlemmer og gode anmeldelser vil typisk være at foretrække.

Et godt redskab til at kigge på medlemstilfredshed er Trustpilot, hvor du kan læse om tidligere og nuværende medlemmers oplevelser med de forskellige a-kasser.

Bedste a-kasse – Vurdering

A-kasse Trustscore
Business Danmark 4,8
Frie 4,6
MA A-kasse 4,6
Min A-kasse 4,6
Krifa 4,5
Det Faglige Hus 4,4
DSA 4,4
HK 4,3
FOA 4,3
Ase 4,2
FTFa 4,2
Akademikernas 4
Lærernes a-kasse 3,9
TL 3,6
Socialpædagogerne 3,6
Lederne 2,9
3F 2,4
Dansk Metal 2,4
NNF 2

Hentet fra Trustpilot den 25. april 2024. A-kasser, der ikke er inkluderet i tabellen, var ikke registreret på Trustpilot på denne dato.