Fagforeninger for håndværkere

Hvilken fagforening og a-kasse skal du vælge som håndværker? Her får du det samlede prisoverblik.

Frederik

Der er fem traditionelle fagforbund i Danmark, som repræsenterer størstedelen af alle danske håndværkere inden for bygge og anlæg. Det er 3F, Blik- og Rørarbejderforbundet, Malerforbundet, Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

Herunder kan du se, hvor meget det koster at være medlem af de respektive fagforeninger og deres a-kasse. Find din fagforening og se hvor meget du betaler i forhold til andre håndværkere.

3F er den billigste traditionelle fagforening for håndværkere i 2024

Med en samlet pris på 1.024 kroner om måneden, for fagforening og a-kasse, er 3F den billigste traditionelle fagforening for håndværkere i 2024. 3F repræsenterer blandt andet tømrere og murere, og en lang række andre håndværk inden for bygge og anlæg.

“Det er ikke et mål i sig selv for os at være den billigste traditionelle fagforening og a-kasse. Det er selvfølgelig dejligt, at vi kan konkurrere på prisen, men det vigtigste for os er at kunne give vores medlemmer den hjælp, de har brug for”, udtaler forbundssekretær for 3F, Henning Overgaard til skift-a-kasse.dk.

De faggrupper, som skal have flest penge op af lommen hver måned, er elektrikere og malere. 1.238 kroner koster det at være medlem af Dansk El-forbunds  eller Malerforbundets fagforening og a-kasse. Elektrikere og malere betaler altså 2.568 kroner mere om året i medlemskontingent end kollegaerne i 3F.

De traditionelle fagforeninger: 2018-priser (fagforening + a-kasse)
Fagforening/a-kasse Samlet pris per måned
3F kr. 1.025
Malerforbundet (a-kasse: FAK) kr. 1.238 (1)
Dansk Metal kr. 1.136 (2)
Blik- og Rørarbejderforbundet (a-kasse: FAK) kr. 1.053 (3)
Dansk El-Forbund kr. 1.238 (4)

(1) Den angivne pris er for København. (2) Prisen er den maksimale pris, da der er forskel i lokale kontingenter. (3) Prisen er et gennemsnit, da det varierer lokalt. (4) Den angivne pris er for København.

Der findes billigere alternativer: De tværfaglige “gule” fagforeninger

Siden 2002 har det været muligt at melde sig ind i tværfaglige fagforeninger, uanset hvilken branche man arbejder i. De tværfaglige fagforeninger udmærker sig ved at være markant billigere end de traditionelle fagforeninger, men der er også grundlæggende forskelle mellem de to typer fagforbund.

“Vi [3F] forhandler overenskomster, og vores medlemmer kan stemme til overenskomstforhandlingerne. Ud over det kæmper vi for vores medlemmers hverdag ved at sætte fokus på politiske tiltag, der skævvrider vores samfund og dermed truer den danske velfærdsmodel.”, uddyber Henning Overgaard fra 3F.

De traditionelle fagforeninger repræsenterer altså den mere klassiske tilgang til det danske arbejdsmarked, at man gennem fællesskab står stærkere som arbejdstager, hvorimod de gule fagforeninger som oftest har en mere individualistisk tilgang til det moderne arbejdsmarked. Hos den billigste af de “gule” fagforeninger, Krifa, hilser man også håndværkere velkommen:

“Krifa er en tværfaglig a-kasse og fagforening, og derfor er håndværkere mere end velkomne som medlem hos os. Vi har lige nu 180.000 medlemmer på tværs af brancher, og vi har også mange inden for håndværkerfagene. Man skal som håndværker vælge os, hvis man ikke kun vil have hjælp og sparring, når der er problemer i arbejdslivet, men også vil hjælpes videre i sin karriere”, udtaler formand for Krifa, Søren Fibiger Olesen til skift-a-kasse.dk og fortsætter:

“Vi er også blandt de fagforeninger, der scorer højest på Trustpilot. Vi oplever også stor tilfredshed hos vores medlemmer i håndværkerbranchen. Man kan hos os vælge mellem tre forskellige fagforeningspakker, fordi vi tror på, at folk har forskellige behov og derfor skal have lov at vælge den dækning, de har brug for. Vores vigtigste mission er, at hvert enkelt medlem oplever masser af udvikling, tryghed og arbejdslyst i deres arbejdsliv”.

I tabellen herunder finder du priser fra tre “gule” fagforeninger, som optager håndværkere inden for byggeri og anlæg som medlemmer.

De “gule” fagforeninger: 2024-priser (fagforening + a-kasse)
Fagforening/a-kasse Samlet pris per måned
Det Faglige Hus kr. 566
Ase kr. 601
Frie kr. 653
Krifa kr. 673

Kilder: Fagforeninger og a-kassers hjemmesider