Sammenlign 2019-priser på fagforeninger og a-kasser

Mest populære

Optager

Alle

Fagforening

69,-

A-kasse

485,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

69,-

A-kasse

476,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

167,-

A-kasse

470,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

67,-

A-kasse

493,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

65,-

A-kasse

479,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

Ingen

A-kasse

440,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

Ingen

A-kasse

470,-

Bliv medlem

Optager

Alle

CA Advokathjælp

50,-

A-kasse

489,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

Ingen

A-kasse

489,-

Bliv medlem

Trustpilot // Alle priser er per måned. Der kan i nogle tilfælde opnås prisrabat ved indmeldelse i både a-kasse og fagforening.

Om priser på fagforeninger

Vil du gerne vide, hvad forskellen på en a-kasse og en fagforening er, hvad det koster at være medlem af en fagforening, og hvorfor der er så store prisforskelle, kan du finde svarene her.

Er du medlem af en a-kasse, eller overvejer du at blive det, overvejer du sikkert også, om du skal melde dig ind i en fagforening. Den helt store forskel på a-kasser og fagforeninger er, at din a-kasse hjælper dig, når du bliver ledig, mens fagforeningen hjælper dig, mens du er i arbejde. Det er derfor en rigtig god idé at være medlem af begge.

Forskel på a-kasse og fagforening

Mens a-kassens fornemmeste opgaver er at udbetale din dagpenge og hjælpe dig tilbage i job, er fagforeningens fornemmeste opgaver at sørge for, at du bliver behandlet retfærdigt i dit job, og at du trives. Det er fagforeningen, der taler din sag ved konflikter og eventuelt hjælper dig, hvis det kommer til en retssag. Det er også fagforeningen, der kan kigge din ansættelseskontrakt igennem og hjælpe dig i forhold til pension, ferie eller barsel.

Tværfaglig eller fagspecifik fagforening

Den helt store forskel på fagforeninger er, om de er specialiserede, eller om de er for alle. Der er fordele og ulemper ved begge ting, og det er derfor en smagssag, hvad du bør vælge. En tværfaglig fagforening er typisk billigere, har flere medlemmer og har en lang række medlemsfordele som for eksempel rabatter og tilbud på ferieboliger, webshops, forlystelsespakker, med videre.

Fagspecifikke fagforeninger forhandler typisk overenskomster og har et rigtig godt kendskab til netop din branche og dit fag. Som medlem vil du her deltage i strejker og lockouts, ligesom resten af din arbejdsplads. Der vil ofte også være en tillidsmand at finde fra fagforeningen på arbejdspladsen, så der er nem adgang til at vende problematikker eller spørgsmål.

Dyreste og billigste fagforening

Priserne på kontingent til fagforening varierer, afhængigt af hvad fagforeningen tilbyder. Nogle fagforeninger har et meget lavt kontingent, typisk de tværfaglige, og nogle tilbyder et lavere kontingent, hvis du også er medlem af den tilhørende a-kasse. De fagspecifikke fagforeninger har typisk et noget højere kontingent, da du eksempelvis også indbetaler til strejkekasse og konfliktfond.

Den billigste fagforening i 2018 er Krifa med et kontingent på kun 39 kroner. Priserne ligger typisk mellem 400 og 600 kroner, men strækker sig helt op til 1.670,25 kroner, som et medlemskab hos Lægeforeningen koster månedligt.

Hvilken fagforening skal jeg vælge?

Når du skal vælge en fagforening, bør du i første omgang overveje, om du ønsker en fagspecifik eller tværfaglig fagforening. I bund og grund handler det om, om du vil være medlem af en fagforening, der forhandler overenskomst, om du vil deltage i strejker og lockouts, om du ønsker at gøre brug af en tillidsmand, og om du vil have en fagforening med særligt kendskab til dit arbejde.

Alternativt kan du vælge en fagforening, hvor du bliver en del af et meget større netværk, som er væsentligt billigere, og som stadig kan hjælpe dig, hvis der opstår problemer på din arbejdsplads.

Eksempler på tværfaglige fagforeninger: Krifa, ASE, Det Faglige Hus, 3F og Frie Funktionærer

Eksempler på fagspecifikke fagforeninger: Lederne, Virksom, Fødevareforbundet, BUPL og Dansk Metal

Fagforeninger medlemsfordele

Når du skal finde den helt rigtige fagforening, kan du også vælge at kigge på de mange services og medlemsfordele, du bliver tilbudt de forskellige steder. Typisk vil der alle steder være én eller anden form for karriererådgivning, og de fleste steder bliver du også tilbudt juridisk rådgivning. Derudover kan der være forskellige kurser og arrangementer, efteruddannelser og mentorforløb. Som medlemsfordele kan du blandt andet blive tilbudt:

  • Lønsikring med dækning på 80% eller 90% af din løn
  • Privatforsikringer
  • Rabat på ferieboliger
  • Gratis entré til museer
  • Rabat på abonnementer
  • Rabat i butikker og webshops
  • Billige lån
  • Gratis medlemskab i en periode

Er du studerende, kan det også være værd at undersøge, om fagforening og a-kasse er gratis, mens du studerer, hvilket de er rigtig mange steder. Det kan være en fordel at melde sig ind i en fagforening og a-kasse med gratis medlemskab for studerende for at optjene anciennitet. Du kan altid overflytte til en fagspecifik fagforening og a-kasse – eller en anden tværfaglig – når du er færdiguddannet. Du medbringer nemlig din optjente anciennitet.

Stor prisforskel på fagforeninger

Der er rigtig stor forskel på priserne på fagforeningerne. Helt sort på hvidt svinger priserne fra 39 til 1670,25 kroner månedligt, hvilket er en månedlig prisforskel på intet mindre end 1.634,25 kroner, og dermed en årlig prisforskel på hele 19.611 kroner.

De store prisforskelle skyldes en række forskelle i, hvordan kontingentet er sammensat. Nogle kontingenter indeholder blandt andet betaling til konfliktfond, strejkekasse og forsikringer, som gruppelivs- eller erhvervsansvarsforsikring.

Den største årsag til de markante forskelle på kontingenter til tværfaglige og fagspecifikke fagforeninger er dog især strejkekasserne og konfliktfondene, som sikrer medlemmer en indkomst ved strejke og lockout.

Du kan ikke strejke som medlem af en tværfaglig fagforening

Der var i foråret 2018 varsel om strejke- og efterfølgende lockout for ansatte i kommuner, regioner og stat. Er du medlem af en tværfaglig a-kasse, der ikke forhandler overenskomst, er du ikke en del af konflikten, og du deltager derfor hverken i strejker eller lockouts. Du skal blot gøre din leder opmærksom på det, og på at du fortsat tilbyder din arbejdskraft. Så er du også sikret løn som normalt. Og du skal ikke engang løbe hurtigere, for ledelsen må ikke tillægge dig konfliktramte ansattes arbejdsopgaver.

Til gengæld får du stadig glæde af de forhandlede overenskomster, hvis du er ansat i en stilling, der er dækket en af overenskomst. Det vil sige, at selvom du er medlem af en fagforening, der ikke forhandler overenskomsterne eller deltager i konflikter, får du stadig glæde af det, der er blevet forhandlet af andre fagforeninger.

Overvej juridisk hjælp

Når du skal vælge fagforening, kan det være en rigtig god idé at overveje en fagforening, der tilbyder juridisk hjælp. Det betyder, at de har enten jurister eller advokater tilknyttet, der kan svare på spørgsmål om juridiske forhold og eksempelvis kigge din ansættelseskontrakt igennem for at se, om den lever op til lov og overenskomst, eller tage dialogen med din leder, hvis konflikten ikke kan løses mellem jer.

Det vigtigste er dog, at det er fagforeningen, der afholder omkostningerne ved en civil retssag, hvis det når så langt, hvor du selv skulle gøre det, hvis ikke du var medlem af en fagforening, der tilbød juridisk hjælp.

Nyheder

Kan jeg få lønsikring uden a-kasse?

|Comments are Off
Ønsker du af én eller anden grund ikke at være medlem af en a-kasse, har du i...

3 billige alternativer til FOA’s a-kasse (i 2019)

|Comments are Off
Overvejer du at melde dig ind i FOA’s a-kasse? Så bør du se nærmere på disse tre...

Akademikeres A-kasse: De 5 største fordele (i 2019)

|Comments are Off
Se de fem største fordele ved at vælge Akademikernes A-kasse som din nye a-kasse...

3 billige alternativer til DANA’s a-kasse (i 2019)

|Comments are Off
Overvejer du at melde dig ind i DANA’s a-kasse? Så bør du se nærmere på disse...

De 3 bedste alternativer til Ledernes a-kasse (i 2019)

|Comments are Off
Overvejer du at melde dig ind i Ledernes a-kasse, bør du se nærmere på disse tre...