Danmarks største guide til a-kasser

Hvornår skal jeg melde mig ind i en a kasse?

Som nyuddannet har du ret til dagpenge efter en særlig dimittendsats, såfremt du er medlem af en a-kasse. Du kan melde dig ind op til 14 dage efter uddannelsens afslutning.

Frederik

Som studerende har du ikke umiddelbart behov for en a-kasse, og derfor kan det være fristende at spare besværet med indmelding. Men faktisk kan det for rigtig mange betale sig at tilmelde sig en a-kasse allerede under studiet, da det giver adgang til dagpenge, når uddannelsen er færdig.

Gratis medlem af a-kasse som studerende

Mange tror fejlagtigt, at det koster penge at være medlem af en a-kasse som studerende. Derfor undlader en del af melde sig ind. Der er ikke meget at rutte med på SU i forvejen, og 500 kroner om måneden til a-kassen kan derfor virke helt uoverskueligt.

Det er a-kasserne dog udmærket klar over, og derfor tilbyder langt de fleste a-kasser gratis medlemskab til studerende. Det betyder, at du frit kan være medlem af a-kassen og gøre brug af fordele og services, og at du er berettiget til dagpenge efter endt uddannelse, hvis ikke du kommer direkte i job.

Du skal melde dig ind 1 år inden uddannelsen slutter

Hvis du gerne vil have mulighed for at gå direkte fra SU til dagpenge, skal du melde dig ind i en a-kasse senest 1 år inden, din uddannelse er færdig. Det giver dig ret til dagpenge fra den dag, du er færdiguddannet.

Som studerende kan du desværre ikke være sikker på, at der står et job og venter på dig som overlap til din uddannelse, og derfor er det en rigtig god sikkerhed at være medlem af en a-kasse og dermed berettiget til dagpenge.

Du kan melde dig ind op til 14 dage efter

Selvom det er smartest at melde dig ind i en a-kasse senest 1 år inden, du er færdiguddannet, har du mulighed for at melde dig ind helt op til 14 dage efter, at du har afsluttet din uddannelse. At du melder dig ind senere end 1 år inden, din uddannelse slutter, giver dig ret til samme sats, men du får 1 måneds karens, inden du kan begynde at modtage dagpenge.

Så meget kan du få i dagpenge som nyuddannet

At være medlem af en a-kasse er den mest benyttede mulighed for arbejdsløshedsforsikring, der findes i Danmark. Som lønmodtager betales et månedligt kontingent til a-kassen, som sikrer dig økonomisk, hvis du bliver arbejdsløs.

Når du er studerende, kan du gratis være medlem, og du har derfor i princippet ikke indbetalt noget til forsikringen.

Alligevel sikrer lovgivningen dig som studerende, bare du er medlem. Du kan nemlig få dagpenge efter en helt særlig dimittendsats.

Aktuelle dimittendsater 2024

Hvad, du kan få i dimittendsats, afhænger af, om du er forsørger eller ej (2024-satser):

  • Dimittendsats for forsørgere: 16.694 kroner
  • Dimittendsats for ikke-forsørgere: 14.557 kroner*

 

  • Satsen markeret med * falder efter tre måneders ledighed til 10.011 kr. for ‘fuldtidsforsikrede dimittender under 30 år (ikke-forsørgere)’, mens den falder til 12.645 kr. for ‘fuldtidsforsikrede dimittender over 30 år (ikke-forsørgere)’.

Meld dig ind i en gratis a-kasse

De fleste a-kasser er gratis for studerende – og det er de fleste fagforeninger også. Du kan roligt vælge de gratis af slagsen, mens du studerer, og så kan du efterfølgende tage stilling til, om du fortsat vil være medlem af den a-kasse, eller om du vil skifte til en anden.

Vær opmærksom på, at både a-kasse og fagforening har ret til at opkræve kontingent for medlemskabet automatisk, når du er færdiguddannet. Det betyder, at allerede måneden efter, at du er færdig med din uddannelse, vil du skulle betale fuldt kontingent for medlemskabet. Ønsker du at skifte til en anden a-kasse eller fagforening, bør du tænke over det allerede et par måneder inden, din uddannelse slutter, da der kan være en opsigelsesperiode.