Danmarks største guide til a-kasser

Kurser for ledige – sådan kan din a-kasse hjælpe dig med at få flere kompetencer

Compriso

Som medlem af en a-kasse er du rigtig godt stillet på flere fronter. Det gælder selvfølgelig først og fremmest muligheden for at modtage dagpenge. Men det gælder også muligheden for at dygtiggøre dig og målrette din jobsøgning gennem kurser for ledige.

Som medlem af en a-kasse vil du nemlig få adgang til en række gratis kurser. Med kurserne kan du blive bedre til at søge job, blive skarpere på dine kompetencer eller dygtiggøre dig inden for dit felt.

Har du styr på, hvilke tilbud du har adgang til – eller går du glip af en masse muligheder? Hvis ikke, så læs med her. Du kan nemlig blive meget klogere på kurser for ledige i denne artikel.

Kom til gratis kurser for ledige hos din a-kasse

I de fleste a-kasser er det et krav, at du som jobsøgende skal deltage i forskellige kurser eller workshops. Hvis du lige nu er uden job har du derfor helt sikkert oplevet – eller vil komme til at opleve – et kursus for ledige i din a-kasse.

Men er du klar over, at du sagtens kan gå til flere kurser end de obligatoriske? Tit udbyder a-kasser en række foredrag eller workshops med forskellige temaer. Det kan for eksempel være om opsætning af CV eller uopfordret jobsøgning. Men det kan også være tips i forhold til at starte som selvstændig eller skifte karrierespor.

Alle disse kurser er gratis og er en del af dine medlemsfordele. Derfor er de en rigtig god mulighed for at udnytte din ledighedsperiode til at lære mere om dig selv og dine jobmuligheder.

Hold øje med a-kassens program

Som ledig kan du faktisk have rigtig meget om ørene. Du har sikkert masser af jobansøgninger, som skal skrives og samtaler på jobcentret, som skal passes.

Derfor er det en god idé at holde øje med din a-kasses kursus- og workshop-program. På den måde kan du planlægge, hvilke kurser du gerne vil deltage i og plotte dem ind i din kalender.

Jobsøgning kan til tider føles som en ret ensom proces. Her er det godt at huske, at kurser hos a-kassen også er en god måde at komme lidt ud og møde andre i samme situation på. På den måde får du erfaringsdeling som et ekstra udbytte, når du tager til et gratis kursus for ledige.

Din fagforening udbyder også gratis kurser for ledige

Er du allerede medlem af en fagforening? Hvis ikke, så er der mange gode grunde til at komme i gang. For eksempel kan din fagforening hjælpe dig med lønforhandlinger og vejledning omkring arbejdsvilkår.

Men mange fagforeninger har også masser af kurser, som du kan deltage i. Disse kurser er typisk både for ledige og for personer med arbejde. Derfor er vinkler og temaer ofte nogle lidt andre end hos a-kassen. På den måde kan kurserne i din fagforening fungere som et godt supplement.

Er du på jagt efter en god fagforening? Så kan du starte med at kigge på vores oversigt over fagforeninger og a-kasse på vores hjemmeside.

Mulighed for 6 ugers jobrettet uddannelse

Udover tilbuddene hos din a-kasse og fagforening, vil der for nogen jobsøgende også være et tilbud om forskellige 6 ugers kurser for ledige.

Nærmere bestemt er der tale om et forløb, som kaldes for 6 ugers jobrettet uddannelse. Denne udvidede form for kursus er et tilbud til dagpengemodtagere, som enten er faglærte eller ufaglærte. Normalt skal man have været ledig i mindst 5 uger, og forløbet skal godkendes af ens a-kasse.

Under uddannelsen kan du dygtiggøre dig inden for et bestemt fagområde. Her kan du vælge mellem nogle specifikke uddannelsesforløb fra en såkaldt positivliste.

Det er Beskæftigelsesministeriet, som udarbejder listen. Det gør de ud fra en vurdering af, hvilke uddannelser der bedst møder efterspørgslen på arbejdsmarkedet.

Få betalt uddannelsen og modtag ydelse undervejs

Jobcentret betaler din 6 ugers jobrettede uddannelse, hvis du opfylder de relevante krav. Ordningen er desuden lavet således, at du kan modtage din ydelse (dagpenge) undervejs i forløbet.

Hvor foregår kurser for ledige henne?

Kurser for ledige kan i princippet foregå rigtig mange steder. Udover a-kasse og fagforening findes der nemlig også en masse private udbydere, som laver kurser for folk som er jobsøgende.

Når det kommer til a-kasser og fagforeninger er det dog typisk sådan, at de har kontorer i nogle af landets store byer. Det betyder, at kurser og workshops også ofte bliver hold her. Derfor vil man kunne finde mange kurser for ledige i København, Aarhus og i nogle tilfælde Odense.

Det kan selvfølgelig virke frustrerende, når man kommer fra en mindre by. I mange tilfælde vil a-kassen dog betale dine transportudgifter frem og tilbage. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at kontakte din a-kasse før du booker et kursus.

Forskellige a-kasser har forskellige tilbud om kurser for ledige

Alle a-kasser er forskellige. Selvom de ofte kræver nogenlunde det samme af deres medlemmer med hensyn til jobsøgningsaktiviteter, så kan medlemskontingent og tilbud om foredrag, workshops og kurser variere meget.

Det skyldes især, at de forskellige a-kasser typisk henvender sig til forskellige faggrupper. Derfor har de også forskellige tilbud om kurser for ledige.

Ved at sammenligne de forskellige a-kasser online kan du få et bedre indblik i, om du får det maksimale ud af dit medlemskab.