Dansk Metal (Metalarbejderne)

Dansk Metal – eller Metalarbejderne – er en fagforening og a-kasse for lønmodtagere og selvstændige inden for brancherne IT, teknik og mekanik. Samlet set har de mere end 110.000 medlemmer.

Her på siden kan du læse alt det, du behøver at vide om Dansk Metal (Metalarbejderne). Du kan blandt andet læse om:

Hvem kan blive medlem af Dansk Metal?

Dansk Metal og Metal A-kasse er en fagforening og a-kasse for metalarbejdere, der i dag dækker en lang række brancher inden for IT, teknik og mekanik. Du kan blive medlem af Dansk Metal, hvis du arbejder inden for én af følgende brancher:

Auto:
Automekanikere, Automontører, Motorcykelmekanikere, Cykelmekanikere, Landbrugsmaskinmekanikere, Lastvognsmekanikere, Flymekanikere

Guld og sølv:
Guldsmede, Butiksguldsmede, Ædelstensfatter, Gravør, Ædelmetalstøber, Sølvsliber, Sølvsmede (bestik), Sølvsmede (korpus)

IT og tele:
It-supportere, Datateknikere, Kontorserviceteknikere, Webintegratorer, Call-center-medarbejdere, Kundeservicemedarbejdere, Multimedieanimatorer

Maritime:
Skibsmekanikere, Elektronikfagteknikere, Maskinister, Skibsassistenter, Navigatører, Skibskokke

Bygge og anlæg:
VVS- Energitekniker (rørsmed), Elevatormontør, Facademontør, Klejnsmed, Ventilatorsmed, Entreprenørmaskinmekaniker, Svejser​

Industri:
Smed, Svejser, Vindmølletekniker, Oliefyrstekniker, Elektronikfagtekniker, Industritekniker, Automatiktekniker, Elektrotekniker, Cnc-tekniker og assistent, Køletekniker- og assistent, Værktøjsmager, Finmekaniker, Våbenmekaniker, Montører

Offentlig:
Politiet, Forsvaret, Universiteter, Sygehuse, Erhvervsskoler, Vej & Park, Vandværker, Rensningsanlæg, Forskningsinstitutioner

Hvad koster det at være medlem af Dansk Metal?

Hvis du ønsker at melde dig ind i Dansk Metal (tidl. Metalarbejdernes A-kasse), skal du i samme ombæring overveje, om du også vil være medlem af fagforeningen. Du skal desuden overveje, om du vil betale til efterløn. Derudover afhænger prisen på dit kontingent af, hvor meget du arbejder, og om du i så fald skal være deltids- eller fuldtidsmedlem.
Priserne for et fuldtidsforsikret medlem af a-kassen er som følger (2022-priser):

 • Fuldtidsforsikret medlem af a-kassen: 513 kroner månedligt
 • Fuldtidsforsikring + fagforening: 479 kroner månedligt
 • Efterlønsbidrag514 kroner månedligt

Kontingentet til fagforeningen består af et fagligt kontingent og et afdelingskontingent:

 • Fagligt kontingent: 359,50 kroner månedligt
 • Afdelingskontingent: 112 – 229,75 kroner månedligt
 • Lærlingekontingent: 150 kroner månedligt
 • Studiekontingent (SU): 35 kroner månedligt

Disse services får du som medlem af Dansk Metal

Som medlem af både Dansk Metals fagforening og a-kasse, får du adgang til en masse services, både når du er i arbejde, og når du bliver ledig. Medlemskab af a-kassen giver dig desuden ret til at modtage dagpenge, og du får rådgivning i forhold til udarbejdelse af jobansøgninger og cv.

Juridisk rådgivning: Har du spørgsmål til din ansættelse, kommer du ud for en arbejdsskade, eller er du blevet uretfærdigt behandlet på din arbejdsplads, står Metalarbejderens juridiske rådgivning klar til at hjælpe. Her kan du få svar på spørgsmål eller rådgivning, men advokaterne er også klar til at køre sag imod din arbejdsgiver, hvis det bliver nødvendigt.

Overenskomstforhandling: Dansk Metal forhandler overenskomster inden for en lang række brancher, og som medlem får du glæde af overenskomsten. Du får også mulighed for at gøre brug af tillidsrepræsentanten på din arbejdsplads.

Efteruddannelse: Mange af Dansk Metals overenskomster inkluderer 14 dages selvvalgt efteruddannelse hvert år. Dansk Metal kan hjælpe dig med at finde og tilmelde relevante kurser og uddannelser.

Jobtilbud: Dansk Metal er et forbund både for ledige og for virksomheder. Derfor har du ikke kun mulighed for at se ledige job og søge, du kan også få tilsendt jobtilbud.

Dansk Metal for selvstændige

Dansk Metal består både af lønmodtagere og selvstændige inden for de mange forskellige brancher. Som eksempelvis selvstændig guldsmed eller automekaniker kan du med fordel være medlem af Dansk Metal, der har erfaring i netop dit fag. Som selvstændig får du ikke særlige tilbud i at drive virksomhed eller i personalejura.

Har du behov for dette, bør du overveje en a-kasse med ekspertise i selvstændige og iværksættere som eksempelvis ASE eller Virksom.

Dansk Metal for studerende

Som studerende kan du få kontingentnedsættelse i fagforeningen og gratis medlemskab af Metal A-kasse.

Er du lærling, koster kontingentet til fagforeningen 150 kroner månedligt, og er du studerende på SU, koster det 35 kroner månedligt.

Uanset, om du er lærling eller studerende, kan du få gratis medlemskab af a-kassen. Du skal blot gå på en uddannelse, der varer mindst 18 måneder. For at blive gratis medlem af Dansk Metal skal du selv melde dig ind og søge om kontingentfritagelse i forbindelse med, at du er studerende.

Medlemsfordele hos Dansk Metal

Udover at modtage dagpenge ved ledighed og at få mulighed for workshops, juridisk rådgivning og de øvrige services, der er inkluderet i dit medlemskab, er der følgende fordele ved at vælge Dansk Metals a-kasse:

 • Mulighed for lønsikring (op til 80% af din løn)
 • Faglige eksperter inden for netop dit fag
 • Rabatter på entreer til sportsbegivenheder
 • Tilbud på privatforsikringer
 • Rabat på ferieophold
 • Gratis adgang til Arbejdermuseet
 • Metal Webshop
 • Gratis adgang til Koldinghus
 • Gratis brug af TestaViva
 • Rabat i online og fysiske butikker med LO-Plus

Dansk Metal på Trustpilot

På Trustpilot har Dansk Metal et beskedent antal anmeldelserne på knap 80 styk.

Samlet set ligger anmeldelserne i den negative ende, og Dansk Metal ender på en Trustscore på kun 2.6 ud af 10, hvilket er karakteriseret som værende ”Dårlig”. Scoreren placerer Dansk Metal på en 17. plads over a-kasser på Trustpilot, hvilket kun overgår HK Danmark. Det er dog værd at nævne, at antallet af anmeldelser er meget lavt sammenholdt med de mange medlemmer, der er i henholdsvis a-kasse og fagforening.