Lærernes A-kasse (LAKA)

Lærernes A-kasse (LAKA) er en a-kasse for lærere og alle andre, der underviser. De har 67.557 medlemmer og mere end 30 års erfaring.

Her på siden kan du læse alt, du har brug for at vide, om Lærernes A-kasse. Du kan blandt andet læse mere om:

Hvem kan blive medlem af Lærernes A-kasse?

Kort fortalt er Lærernes A-kasse – eller DLFA – for lærere eller for undervisere mere generelt. Det kan eksempelvis være folkeskolelærere, gymnasielærere, undervisere på efterskoler og privatskoler, undervisere på AMU-centre og i specialinstitutioner – og alle øvrige undervisere.

Alle, der kan blive medlem af fagforeningerne FSL, DLF og Uddannelsesforbundet kan optages i Lærernes A-kasse.

Hvad koster det at være medlem af Lærernes A-kasse?

Kontingentet til medlemskab af Lærernes A-kasse ligger blandt landets laveste for a-kasser generelt og er landets billigste a-kasse for lærere. Et fuldtidsmedlemskab koster 488 kroner om måneden. De øvrige priser (2024) fordeler sig således:

  • Fuldtidsforsikret medlem: 441 kroner månedligt
  • Deltidsforsikret medlem: 360 kroner månedligt
  • Fuldtidsforsikret medlem inklusive efterlønsbidrag: 1.036 kroner månedligt
  • Deltidsforsikret medlem inklusive efterlønsbidrag: 725 kroner månedligt
  • Fuldtidsforsikrede efterlønsmodtagere: 483 kroner månedligt
  • Deltidsforsikrede efterlønsmodtagere: 357 kroner månedligt

Kontingent betales kvartalsvis og er fradragsberettiget. Du får automatisk dit fradrag. Ønsker du også at være medlem af en fagforening, bør du som underviser kigge på én af følgende fagforeninger: DLF, FSL eller Uddannelsesforbundet, afhængigt af din ansættelse.

Disse services får du som medlem af Lærernes A-kasse

Når du er medlem af Lærernes A-kasse, er der en række services inkluderet i dit medlemskab udover dét, at du er berettiget til at modtage dagpenge. Du kan se de forskellige services, der er inkluderet, her.

Karriererådgivning: Uanset, om du er ledig eller i job, kan du hos Lærerens A-kasse få karriererådgivning. Er du ledig, kan du få rådgivning og sparring i forhold til at søge nyt job, og er du i job, men ønsker nye græsgange, kan du få hjælp til at komme videre.

Foredrag: Hvert år i oktober og november, afholder Lærernes A-kasse en række foredrag i de danske storbyer, hvor du som medlem gratis kan komme med. Foredragene holdes af en række spændende og udvalgte foredragsholdere, der varierer fra år til år.

Workshops: Gennem hele året afholder Lærerens A-kasse workshops med forskellige emner. Både ledige og lønmodtagere kan gratis deltage i de forskellige workshops, der omhandler alt fra at brænde igennem til jobsamtalen til at begå sig på LinkedIn og at håndtere stress.

24 timers feedback: Er du gået i stå med jobansøgningen og cv’et, eller vil du bare gerne have et par friske øjne på, inden du sender det afsted til din forhåbentlig kommende arbejdsplads? Hos Lærerens A-kasse loves der feedback på jobansøgning og cv inden for 24 timer, så du hurtigst muligt kan få trykket ”send”.

Jobformidling: Lærerens A-kasse samarbejder med skoleledere landet over. Det betyder blandt andet, at de har mulighed for at byde ind med egnede kandidater til vikariater, der hurtigt skal besættes, og derfor sjældent bliver slået op. Du har altså mulighed for at komme forrest i køen til et vikariat, og dermed få foden indenfor til en eventuel fastansættelse.

Netværk på LinkedIn for ledige: Som ledig underviser, kan du blive medlem af netværket for ledige lærere på LinkedIn. Her kan I hjælpe hinanden, give og få gode råd og månedligt læse professionelle konsulenters svar på forskellige problemstillinger.

Gratis IT-kurser: Som lærer er det i stigende grad vigtigt at have kendskab til det mest basale IT. Derfor tilbyder Lærernes A-kasse deres medlemmer gratis online IT-kurser i eksempelvis Office-programmer, Outlook, Adobe og sociale medier.

Lærernes A-kasse for selvstændige

Som udgangspunkt kan du godt være medlem af Lærerens A-kasse, hvis du er selvstændig. Det kræver dog, at du enten har en uddannelse som lærer eller underviser, har en virksomhed, der tilbyder privatundervisning, eller at du har et lønmodtagerjob som underviser ved siden af din virksomhed. Der er ikke nogen fordel i at være medlem af en a-kasse for lærere, hvis du er selvstændig inden for et andet område end privatundervisning. I så fald kan du kigge på ASE, der har stor erfaring med selvstændige.

Lærernes A-kasse for studerende

Studerer du på læreruddannelsen, eller én af de øvrige uddannelser til at blive underviser på eksempelvis gymnasialt niveau, kan du blive gratis medlem af Lærerens A-kasse. Du skal blot gå på en relevant uddannelse og være under 30 år. Du må desuden heller ikke tjene mere, end hvad der svarer til højeste dagpengesats inklusive din SU. Ønsker du at være gratis studiemedlem hos Lærernes A-kasse, skal du selv søge om kontingentfritagelse. Vær opmærksom på, at du automatisk fortsætter som betalende medlem, når din uddannelse slutter.

Medlemsfordele hos Lærernes A-kasse

Ved at være medlem af Lærerens A-kasse får du en række medlemsfordele udover de mange services, der er inkluderet i dit medlemskab.

  • En a-kasse med speciale og ekspertise i netop dit fag
  • Mulighed for lønsikring, der sikrer op til 80% af din løn
  • Vælger du at blive medlem af DLF, som er fagforeningsdelen, får du desuden en lang række medlemsfordele, rabatter og tilbud

Lærernes A-kasse på Trustpilot

På Trustpilot har Lærernes A-kasse 574 anmeldelser med en rating på 3,9 ud af 5 stjerner, hvilket betegnes som ‘God’. Dette placerer dem på en 12. plads blandt a-kasser på Trustpilot.