Journalistisk, Kommunikation og Sprog (AJKS)

AJKS står for Arbejdsløshedskasse for Journalistik, Kommunikation og Sprog. Med sine mere end 20.000 medlemmer, er de den foretrukne a-kasse i medie- kommunikationsbranchen.

Ønsker du en branchespecifik a-kasse inden for dit område i medie- og kommunikationsbranchen, overvejer du sandsynligvis AJKS. Her på siden kan du læse alt, der er værd at vide om a-kassen.

Hvem kan blive medlem af AJKS?

AJKS er en branchespecifik a-kasse for journalister, mediemedarbejdere og kommunikationsfolk. Det betyder, at ikke alle kan blive medlem.

Du kan altså kun blive medlem, hvis du arbejder inden for medie- eller kommunikationsbranchen som for eksempel journalist, radiovært eller marketingassistent.

Kontingent – hvad koster det at være medlem af AJKS?

Når du overvejer AJKS som din a-kasse, skal du være opmærksom på, at der ikke også tilbydes fagforening.

AJKS samarbejder dog med fagforeningerne Dansk Journalistforbund og Kommunikation & Sprog, så hvis du er medlem af én af disse fagforeninger, bør du overveje at vælge AJKS som din a-kasse.

AJKS har et af landets billigste kontingenter.

Et fuldtidsmedlemskab koster 451 kroner om måneden. Kontingentet betales kvartalsvis.

Du kan se de øvrige priser her (2022-priser):

  • Fuldtidsforsikret medlem: 459 kroner månedligt
  • Deltidsforsikret medlem: 340 kroner månedligt
  • Efterlønsordning, fuldtid: 514 kroner månedligt
  • Efterlønsordning, deltid: 342 kroner månedligt
  • Efterlønsmodtager, fuldtid: 444 kroner månedligt
  • Efterlønsmodtager, deltid: 329 kroner månedligt

Om, du skal være fuldtids- eller deltidsmedlem, afhænger af, hvor meget du kan og vil arbejde. Hvis du søger fuldtidsarbejde på 37 timer ugentligt, skal du være fuldtidsmedlem.

Ønsker du maksimalt at arbejde 30 timer ugentligt, kan du nøjes med at være deltidsmedlem. Bemærk dog, at dine dagpenge også er bestemt af dit medlemskab, og du får mindre udbetalt som deltidsmedlem.

Disse services får du som medlem af AJKS

Udover udbetaling af dagpenge ved ledighed, får du hos AJKS også en række andre services inkluderet i dit kontingent. Det ses ofte hos a-kasser, der ikke har en fagforening tilknyttet, at de tilbyder deres medlemmer flere services, end a-kasser der har en fagforening tilknyttet, hvor de fleste services følger med fagforeningsmedlemskabet.

Møder og arrangementer: Gennem hele året afholder AJKS gå-hjem-møder og faglige arrangementer, du som medlem har mulighed for at deltage i.

Netværk: Som medlem af AJKS, får du adgang til et stort netværk af ligesindede. Du bliver blandt andet inviteret til netværksmøder, og som ledig har du mulighed for at være medlem af en særlig LinkedIn-gruppe med relevante stillingsopslag.

Nyhedsbreve: Med jævne mellemrum kan du som medlem modtage nyhedsbreve med spændende og informerende artikler omkring din branche.

Workshops: I løbet af året får du mulighed for at deltage i workshops med forskellige relevante temaer, eksempelvis omkring SEO og sociale medier.

Individuel karriererådgivning: Uanset, om du er ledig eller i job, kan det være, at du er i tvivl, om du skal fortsætte ad den samme sti. Måske er det tid til karriereskifte eller efteruddannelse. Hør om mulighederne og få rådgivning gennem AJKS.

Sparring på ansøgninger og CV: AJKS har medarbejdere, der har hjulpet til ved rigtig mange ansøgninger og CV’er, og de ved, hvad du skal skrive og ikke skal skrive. Få et sæt ekstra øjne på eller få hjælp til at komme i gang med jobsøgningen.

Kompetenceafklaring: Når du skal søge job, spørges der typisk til dine kompetencer, og det kan være svært at sætte ord på uden at virke alt for selvhøjtidelig. Få hjælp til at finde og beskrive din kompetencer, så de kan blive en fordel i din jobsøgning.

AJKS for selvstændige

Medlemmerne af AJKS er en god blanding af lønmodtagere, freelancere og selvstændige. Mange inden for medie- og kommunikationsbranchen arbejder freelance, og du kan derfor sagtens være medlem af AJKS, selvom du ikke er ansat i en fast stilling. Mange af de workshops og arrangementer, der tilbydes, henvender sig også til dig, der er freelancer eller selvstændig, eller som har et ønske om at blive det.

Du kan også få rådgivning i forhold til at tage springet. Vær opmærksom på, at dagpengereglerne ændrer sig en smule, når du bliver selvstændig. Det er ikke længere nok med en opsigelse for at være berettiget til at modtage dagpenge. Det er op til dig at bevise, at du har lukket din virksomhed, at den er afmeldt i alle registre, og at dokumentere det, samt hvor meget du har tjent.

AJKS for studerende

Som studerende kan du højst sandsynligt blive gratis medlem af AJKS. Det kan du, hvis du går på en uddannelse med en varighed over 18 måneder, er under 30 år og er bosiddende i Danmark. Du må desuden ikke tjene mere end højeste dagpengesats inklusive din SU, hvilket i 2018 er 223.596 kroner om året.

Du bliver gratis medlem i 1 år ad gangen, og det er dig selv, der skal søge om kontingentfritagelse i forbindelse med dit studie. Du kan blive fritaget i op til 5 år.

Medlemsfordele hos AJKS

Er du medlem af en a-kasse, der også har en fagforening tilknyttet, vil du som regel få glæde af en masse fagforeningsfordele som eksempelvis rabatter i butikker, ved ferieophold, med videre. Det får du også som medlem af én af de fagforeninger, AJKS samarbejder med.

AJKS er dog udelukkende en fagforening, hvis ekspertise ligger i at hjælpe dig i job. Under services kan du læse om de forskelle fordele, der er ved medlemskabet.

Derudover er fordelene ved AJKS, at de:

  • Er en a-kasse med speciale i netop dit fag
  • Giver dig et stort netværk inden for din branche
  • Ved hvad arbejdsgiverne ønsker at læse i din ansøgning

AJKS på Trustpilot

På Trustpilot er der ikke mange medlemmer, der har fundet vej. AJKS har under 5 anmeldelser, og det er derfor ikke et særligt retvisende billede af tilfredsheden.

Trustscoren er på 4.5 ud af 10, hvilket er karakteriseret som værende ”Under middel”. Ifølge deres egne tilfredshedsundersøgelser, er langt de fleste medlemmer dog tilfredse med AJKS.