Faglig Fælles A-kasse (3F)

3F – også kaldet Faglig Fælles A-kasse – er Danmarks største fagforening og a-kasse med sine i alt 213.454 medlemmer ( 1. januar 2024.). Alle kan blive medlem af Faglig Fælles A-kasse, uanset branche og ansættelse.

Vi har samlet alt det, du behøver at vide om 3F (Fagligt Fælles Forbund og Faglig Fælles A-kasse) her på siden. Du kan blandt andet læse mere om:

Hvem kan blive medlem af 3F’s A-kasse?

3Fs Faglig Fælles A-kasse er en a-kasse for alle.

Uanset fag, branche og ansættelsestype kan du blive medlem af både a-kassen og fagforeningen 3F.

Medlemmerne af fagforeningen er organiseret i følgende hovedgrupper, hvorunder der forhandles overenskomster:

 • Industrigruppen
 • Transportgruppen
 • Den Offentlige Gruppe
 • Byggegruppen
 • Den Grønne Gruppe
 • Privat Service, Hotel & Restauration

Hvad koster det at være medlem af Faglig Fælles A-kasse?

Når du vil melde dig ind i Faglig Fælles A-kasse, skal du samtidig beslutte, om du også vil være medlem af 3F. Kort fortalt, hjælper a-kassen dig, når du bliver ledig, mens fagforeningen hjælper dig, når du er i job.

Prisen (2024) for kontingent varierer alt efter, om du er medlem af begge dele eller kun den ene.

 • Fuldtidsmedlem af a-kasse: 537 kroner månedligt
 • Fuldtidsmedlem af fagforening: 487 kroner månedligt
 • Fuldtidsmedlem a-kasse og fagforening: 1024 kroner månedligt
 • Lærlinge a-kasse og fagforening: 65 kroner månedligt

Priserne kan variere lokalt.Priserne er gennemsnitlige, da de forskellige lokalafdelinger under fagforeningen selv bestemmer deres egne priser. Der kan altså være mindre prisforskelle.

Som lærling kan du desuden gratis være medlem af a-kassen og være medlem af fagforeningen for 65 kroner om måneden. Studiemedlemskabet er på fuldstændig samme vilkår som for et betalende medlem, bortset fra at du ikke har mulighed for at vælge efterlønsbidrag.

Disse services får du som medlem af 3F

Som medlem af fagforening og a-kasse hos 3F får du en række services inkluderet i dit medlemskab. Vær dog opmærksom på, at det kræver medlemskab begge steder at få adgang til alle services.

Jobformidling og jobsøgning: Du får som medlem adgang til både jobdatabaser, computere og personlig hjælp til at skrive jobansøgninger og cv. 3Fs Faglig Fælles A-kasse tilbyder også kurser, hvor du kan lære at forbedre dit cv eller at forberede dig på den gode jobsamtale.

Personlig rådgivning: Opstår der konflikter på din arbejdsplads, eller er der uoverensstemmelser i din kontrakt eller i dine arbejdsopgaver, kan du få rådgivning hos 3F. De kan i første omgang rådgive dig til, hvad du skal gøre, men de kan også hjælpe dig direkte i dialogen med din ledelse.

Juridisk hjælp: Er konflikterne eller problemerne så store, at de kræver en retslig sag, bistår 3F både før og under retssagen. Sagens omkostninger er dækket af dit kontingent, og det bliver derfor ikke en udgift for dig, at din arbejdsplads har behandlet dig uretfærdigt eller forkert.

Hjælp ved arbejdsskader: Skulle det uheldige ske, at du kommer ud for en arbejdsskade, er det vigtigt, at du får søgt om erstatning, og at du gør det på den rigtige måde. 3F kan hjælpe og guide dig, så du har størst mulig chance for at få en erstatning for din skade.

Uddannelsesplan og karriererådgivning: Ønsker du at videreuddanne dig eller at skifte karriere, tilbyder 3F at hjælpe dig. Sammen lægger I en plan for, hvordan det kommer til at foregå.

Løntjek og hjælp til lønforhandling: Er du i tvivl, om du får nok i løn, kan du via 3F få et tjek af din løn, og du kan i samme ombæring blive forberedt på en lønforhandling, hvis du fortjener mere.

Konfliktunderstøttelse ved strejke og lockout: Selvom 3F er en fagforening og a-kasse for alle, forhandler de stadig overenskomster og støtter medlemmerne ved strejke og lockout. Det betyder blandt andet, at en del af dit kontingent går til en konfliktfond, så du som minimum er sikret, hvad der svarer til den maksimale dagpengesats, hvis du skal strejke eller bliver lockoutet. Dette er også årsagen til, at 3F er så nært associeret med overenskomstforhandlingerne.

Faglig Fælles A-kasse for selvstændige

Faglig Fælles A-kasse er en a-kasse for alle, og 3F er en fagforening for alle.

Det betyder, at du også som selvstændig kan blive medlem. Du skal dog være opmærksom på, at 3F er en a-kasse og fagforening med speciale i lønmodtagere, og du vil derfor ikke modtage specielle tilbud for selvstændige og iværksættere, som du vil hos andre a-kasser og fagforeninger med speciale heri.

Faglig Fælles A-kasse og 3F for studerende

Hos 3F har man valgt at opdele unge i henholdsvis ”Lærlinge” og ”Fritidsjobbere.” Du er derfor kun særligt stillet i forhold til kontingent, hvis du hører herunder.

Som lærling kan du blive gratis medlem af a-kassen og blive medlem af fagforeningen til en særlig pris på 65 kroner månedligt. Kontingentet er inklusive en gruppelivsforsikring.

Som fritidsjobber kan du blive medlem af fagforeningen for cirka 35 kroner, hvis du er under 18 år og cirka 65 kroner, hvis du er under 25 år. Her er kontingentet også inklusive gruppelivsforsikring.

Medlemsfordele hos Faglig Fælles A-kasse

Udover de mange services, du får via dit medlemskab, bliver du også tilbudt en række medlemsfordele, såfremt du også er medlem af fagforeningen.

 • Mulighed for lønsikring, hvor du får udbetalt op til 80% af din løn
 • Tilbud på privatforsikringer og gruppelivsforsikring
 • Rabatter på ferieophold, for eksempel i Lalandia
 • Rabatter i butikker og webshops

Som medlem af 3F får du et LO-pluskort, som giver dig adgang til en lang række rabatter og tilbud både fysisk og online.

3F og Faglig Fælles A-kasse på Trustpilot

På Trustpilot tæller anmeldelserne samlet set for 3F, herunder Faglig Fælles A-kasse, mere end 1050 styk. I alt får 3F kun en Trustscore på 2.4 ud af 5, hvilket karakteriserer dem som værende ”Under middel”.

Scoren placerer a-kassen på en 17. plads over a-kasser på Trustpilot, hvilket kun er bedre placeret end to andre a-kasser. Det er dog værd at nævne, at både fagforening og a-kasse har mange flere medlemmer end de øvrige fagforeninger og a-kasser, og at anmeldelserne er sparsomme stillet op imod medlemstallet. Derudover kan noget af kritikken på TrustPilot også være delvist motiveret af 3Fs politiske aktiviteter som fagorganisation.