Skattefradrag

Hvad er et skattefradrag?

Et skattefradrag er kort sagt, et beløb der kan trækkes fra i ens personindkomst, og dermed er skattefrit. Så er du berettiget til et fradrag og opgiver det til skat, vil du automatisk have et højere rådighedsbeløb om måneden.
Der findes i Danmark mange forskellige former for skattefradrag. Det er forskelligt hvilke fradrag du kan gøre brug af som privat person, og det vil komme an på din personlige situation.

Hvilke typer skattefradrag findes der?

Som førnævnt findes der en del forskellige former for fradrag i Danmark. Nedenfor har vi samlet en række eksempler på nogen af de mest anvendte fradrag i Danmark. Men vi gør opmærksomme på der kan forekomme andre typer. Derudover gør vi opmærksom på at fradragene nedenfor er oplyst for privatpersoner. Der er nemlig andre regler og fradrag, gældende for virksomheder.

Beskæftigelsesfradrag

Et beskæftigelses fradrag, er ligesom personfradraget, nok et udtryk mange danskere har stiftet bekendtskab med.
Fradraget tildeles alle i beskæftigelse, og rettes til af skat selv. Du skal altså ikke selv gøre noget. Fradraget svare til 9,5% af din løn. Det skal dog bemærkes at fradraget ikke kan overstige 33.300 kr. årligt.

Personfradrag

Personfradrag er nok det mest normale fradrag, da alle borgere i Danmark har ret til det. Størrelsen på fradraget variere alt afhængig af om du er over eller under 18. Er du 18 år eller ældre ligger dit årlige fradrag på ca. 46.000 kr.
Er du under 18, vil dit årlige fradrag være på ca. 34.500 kr.
Fradraget bliver som regel ligeligt fordelt ud på årets måneder, og beløbet vil så blive trækket fra din løn før du betaler skat. Altså vil du have et højere rådighedsbeløb om måneden, på det dit personlige fradrag er.

Rentefradrag

Ligeledes kan du få et fradrag, hvis du har renteudgifter. De renter du har på eventuelle lån, beregner SKAT automatisk dit fradrag ud fra. Du skal altså med andre ord, som udgangspunkt ikke kontakte SKAT i forbindelse med optagelse af et lån.
Det er dog værd at tilføje, at man ligeledes bliver beskattet af renteindtægter.

Kørselsfradrag

Et kørselsfradrag, er som navnet nok antyder. Et fradrag du kan trække fra din personindkomst, afhængig af hvor langt du har på arbejde.
Der er dog en grænse for, hvor langt du som minimum skal have på arbejde, for at benytte fradraget. Du skal ifølge lovgivningen have over 12 km hver vej, for at benytte fradraget.
Herefter er fradraget sat efter hvor langt du så har til og fra arbejde om dagen. Ønske du at finde ud af hvad dit præcise kørselsfradrag, kan du benytte skats beregner.

Skattemappe

I din skattemappe får du et digitalt overblik over alle dine dokumenter og personlige skatteoplysninger. Disse er også meget relevante for dit fradrag. Dine skattedokumenter og oplysninger er samlet, som Skattestyrelsen har samlet på dig. Læs mere om, hvordan du kan hente din egen skattemappe her.