Lønseddel

Hvad er en lønseddel?

En lønseddel er din dokumentation for, hvad du som lønmodtager har tjent, indenfor en given periode. Det kan med andre ord beskrives som din kvittering for at din arbejdsgiver, har betalt skat, AM-bidrag og ATP-bidrag af din bruttoløn. Der er ikke nogen lovkrav til lønmodtageren om at de skal gemme sine lønsedler. Det er dog en god ide at gemme dem, da det er dit bevis på du har fået udbetalt løn og at der er betalt skat af den. Derudover er det godt løbende at holde øje med sine lønsedler, for at tjekke om den korrekte løn er indbetalt m.m. Lønsedlen skal være skriftlig, men der er ingen regler for om den skal skrives i hånden, eller f.eks. i et dokument på en computer, så længe lønsedlen er læsbar.

Hvilke krav er der for en lønseddel?

Det er et lovkrav at alle lønmodtagere skal have en lønseddel, da lønsedlen som sagt er lønmodtagerens bevis på de har fået den korrekte løn, samt betalt skat af deres bruttoløn. Det er generelt forskelligt fra firma til firma hvad der inkluderes i lønsedlen. Der er dog nogle krav for hvad en lønseddel som minimum skal indeholde, dem har vi samlet nedenfor:

  • Lønmodtagerens navn, CPR-nummer og adresse.
  • Perioden lønsedlen gælder for.
  • Beløbet der er tilbageholdt til Skat & AM-Bidrag.
  • Lønmodtagerens løn for den periode lønsedlen gælder for.
  • Arbejdsgivers adresse, firmanavn, CVR- eller SE-nummer.

Hvor modtager jeg min lønseddel?

Det er forskelligt i dag hvordan diverse firmaer udformer deres lønsedler. De fleste virksomheder bruger i dag e-boks til at sende lønsedler ud. Alternativt bliver lønsedlen sendt på e-mail eller i fysiskform (papir) til lønmodtageren.