Bruttoløn

Hvad er bruttoløn?

Det er den løn du får, før der trukket SKAT, ATP-bidrag, AM-bidrag og andre offentlige ydelser fra. Beløbet er altså den løn der er aftalt mellem dig og din arbejdsgiver. Har du f.eks. en aftale om en timeløn på 150 kr. så er 150 kr. din bruttoløn. Det kan beskrives som det beløb der er aftalt mellem dig og din arbejdsgiver, der gives for den ydelse du yder. Vigtigt at bemærke er at det ikke er det løn du har til rådighed, men den løn der bliver indbetalt før offentlige udgifter fratrækkes.

Hvordan ser jeg min bruttoløn?

Uanset om du er månedslønnet, 14 dagslønnet eller dagslønnet, kan du se din bruttoløn på din lønseddel. Det vil være det beløb du kan se der er indbetalt, før AM-bidrag, SKAT og ATP. Beløbet vil typisk stå som et af de øverste på lønsedlen. Hvis du er i tvivl om hvor du ser din lønseddel, bliver de fleste lønsedler i dag sendt til din e-boks. Der er dog ingen regler for den skal sendes med e-boks. Mangler du din lønseddel eller er i tvivl om hvor du ser den, så anbefaler vi at tage fat i din arbejdsgiver eller fagforening for at hører hvordan du står i situationen.

Hvad er forskellen på bruttoløn og nettoløn?

Som førnævnt er bruttoløn det beløb du har tjent af din arbejdsgiver før der er fratrukket offentlige ydelser. Nettoløn er derimod det beløb der er tilbage efter offentlige ydelser er fratrukket. Med andre ord er nettoløn, det faktiske beløb af din løn du har til rådighed. Det vil typisk være det beløb, der bliver udbetalt til din konto på lønningsdag. Hvis du ønsker at få mere viden om nettoløn, eller hvordan den udregnes, kan du altid læse vores side om nettoløn og bliv klogere på emnet