Guide og skabelon: Sådan skriver du et godt CV i 2024

Hvad er et CV?

Et CV kan beskrives som et resume, over de kompetencer du har gjort dig gennem dit liv. Det vil typisk være kompetencer, man har opbygget gennem job og uddannelser, som man involverer i et CV. Et CV bruges typisk til jobsøgning, men ses også brugt ved kvote 2. ansøgninger til uddannelser. Det skal altså med andre ord afspejle de erfaringer og kompetencer, du har gjort dig, og som er relevant for det givne firma, der bliver søgt job hos.

Hvorfor er et CV vigtigt?

Et CV vil typisk være det første en arbejdsgiver ser på, når de åbner din ansøgning. Nogle jobs har over 200 ansøgere, og rekrutteringspersonalet kan ikke altid have tid til at læse alle ansøgninger igennem. Derfor er det både vigtigt, at dit CV er sat flot op og har de mest nødvendige informationer inkluderet. Det er også vigtigt, at det er nemt at navigere rundt i, kortfattet og præcist.

Hvordan skriver man et CV?

Der er som sådan ikke nogen rigtig måde at skrive sit CV på eller at sætte det op på for den sags skyld. Det kan ligeledes være meget forskelligt fra branche til branche, hvad der er relevant af informationer. Søger du f.eks. et job i reklamebranchen, vil det typisk være nogle andre informationer de søger, end hvis du søgte som bartender. Derfor kan man sige, at et CV i dag er, hvad man vil kalde strategisk kommunikation.

Vores råd:

Dog er der alligevel nogle faktorer, man kan justere på for at forbedre sit CV. Det gælder uanset hvilken branche du beskæftiger dig i:

  • Hav altid de grundlæggende informationer om dig med i sidehovedet på CV’et (Navn, Fødselsdato, adresse mm.)
  • Hav altid de informationer, der er mest relevante for virksomheden, fremhævet.
  • Tilføj gerne ikoner, infografik eller andre visuelle virkemidler hvor det giver mening. Mennesker opfanger og får et indtryk af det visuelle, allerede efter ét sekund. Det visuelle er derfor, den hurtigste måde at opfange modtagerens interesse på.
  • Brug gerne skabeloner fra nettet til opsætningen af dit CV. Der findes et hav a gratis CV-skabeloner på nettet, og flere af dem er så flot udført og velovervejet, at det vil være svært selv at udfolde noget flottere. Dog anbefaler vi at ændre lidt i skabelonen, da arbejdsgiveren kan have modtaget et CV før, der har brugt samme skabelon.
  • Opstil dine kompetencer fra dine uddannelser og jobs, så det er tydeligt, let at finde og let at se dine erfaringer fra disse. OBS! Andre kompetencer der er relevante for jobbet, skal selvfølgelig også tilføjes. Søger du et job som IT konsulent og har et hav af Microsoft kurser med i bagagen, så tilføj det endelig!
  • Tilføj gerne tekst til dine uddannelser og tidligere jobs, der kort beskriver, hvilke opgaver du varetog.
  • Få gerne dit CV til at se livligt ud. Tilføj gerne et tema med farver. Gør det så visuelt pænt og enkelt som muligt.
  • Det er altid en god ide, når du har skrevet dit CV, at lave det om til en PDF, hvis du sender det elektronisk. På den måde sikrer du, at CV’et visuelt kommer til at se ud som du har lavet det. Derved undgår du også at CV’et evt. har ændret udseende eller bliver ændret i.

Eksempler på CV

Som førnævnt, vil vi gerne give nogen eksempler på, hvordan CV’et kan blive optimeret ved brug af vores råd. Første billede er et screenshot af et CV lavet i Word – uden den store brug af struktur og virkemidler. Eksempel nr. 2 er så det samme CV, dog hvor der er brugt råd fra guiden. Vi gør opmærksom på at det er en fiktiv person, firma og profilbillede vi bruger i vores eksempel.

CV eksempel 1

Først er et eksempel på et typisk CV, som mange virksomheder ser. Ikke at CV’et i sig selv er dårligt, men opsætningen er ikke indbydende, og det er svært at navigere i. I dette eksempel er resumeet ligeledes alt for langt, og en masse af informationerne i resumeet kunne være sat op på en pænere måde. Der er intet billede af personen eller nogen kortfattet tekst, der beskriver hvad personen har fået ud af sit arbejde på de forskellige jobs og uddannelser. Sidst kan det siges, at det ikke visuelt er særligt kønt eller pænt sat op.

CV eksempel 2

Her er et eksempel på et CV, hvor vores råd er taget i brug. Det er klart, at elementer som farver er en smagssag. Her vil vi råde dig til at gå efter det du selv mener, giver dit CV det rigtige look. Derudover er CV’et meget kortfattet, letlæseligt og overskueligt at finde informationer i. Ligeledes gør det brug af de visuelle virkemidler, som infografik, billeder og ikoner. Skabelonen er udarbejdet i programmet Piktochart, der har et hav af funktioner. Vi anbefaler klart du giver Piktochart et kig. Du vil ligeledes kunne finde skabelonen vi har brugt til CV’et, gratis på deres hjemmeside. Du behøver altså ikke at bruge penge, for at finde fede CV skabeloner.

Skabeloner du kan bruge

Da vi alle sammen kommer fra forskellige baggrunde og søger forskelligt job, skal dette også afspejles i vores CV. Derfor har I her 6 forskellige skabeloner, som kan bruges direkte til den gode jobansøgning.