Danmarks største guide til a-kasser

Skifte a-kasse som ledig

Kan du skifte a-kasse som ledig? Og hvilke regler gælder der? Få overblikket her.

Compriso

Samme regler for ledige

Som ledig i Danmark kan du nemt skifte a-kasse, det er eneste det kræver, er at du kontakter den nye a-kasse, som du ønsker at skifte til. Derefter ordner de overflytningen, så du beholder din anciennitet og dine dagpengerettigheder. Skift af a-kasse under ledighed er altså ikke anderledes end hvis du er i job.

Bemærk, at for at have ret til dagpenge skal du have været medlem af en a-kasse i mindst 12 måneder og og have arbejdet minimum 1.924 timer (som for fuldtidsforsikret) de sidste tre år. Du kan altså ikke skifte a-kasse som ledig i håb om andre krav for at kunne modtage dagpenge. Alle a-kasser er underlagt de samme krav fra staten og du får udbetalt nøjagtig det samme i dagpenge, uanset hvilken a-kasse du er medlem af.

Skift til den a-kasse, som er bedst for dig

I en periode under ledighed, kan det give mening at skifte til en ny a-kasse, hvis du eksempelvis får:

  • Et lavere kontingent
  • Bedre vilkår
  • Større chance for at komme tilbage i arbejde

Prisen på et a-kasse medlemskab kan variere og derfor kan det som ledig, bedst betale sig at være medlem af en billig a-kasse. I forvejen kan din daglige økonomi være en smule presset, så alle steder der kan spare bør overvejes.

A-kasserne tilbyder meget forskelligt til deres medlemmer (ud over dagpenge), det kan være rådgivning, karrieresparring, kurser og uddannelser. Derfor kan det måske betale sig at undersøge, hvor du kan få tilbudt de bedste kurser og den bedste efteruddannelse mens du er ledig. Bemærk dog, at nogle steder kræver a-kassen, at du samtidig er medlem af den tilknyttede fagforening for at kunne benytte alle medlemstilbud.

Når du er ledig, er det allerbedste for dig at komme tilbage i job og sikker også det du ønsker mest af alt. Det er a-kassernes job at forsøge, at få dig tilbage i job, men der kan være stor forskel på hvor gode de enkelte a-kasser er til dette. En undersøgelse foretaget af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser stor forskel i a-kassernes evne til at få dig tilbage i job.

Se uddrag af undersøgelsen bragt på dr.dk her: Lederne er bedst til at komme i arbejde.