November 2018: Endnu et fald i bruttoledigheden
Fra oktober 2018 til november 2018 faldt antallet af bruttoledige med 600 personer.
De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden faldt en smule fra oktober til november; dog med en uændret ledighedsprocent til følge. Det er dermed sjette måned i træk, at ledighedsprocenten ligger på 3,9%, hvilket fortsat er det laveste niveau siden februar 2009.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har gentagne gange udtrykt sin tilfredshed med udviklingen i ledigheden. Senest i en pressemeddelelse i forbindelse med en tidligere opgørelse:
“Det er glædeligt, at den gode udvikling fortsætter … Samtidig ser det ud til, at fremgangen i beskæftigelsen fortsætter, og at vi står over for et historisk stort opsving. Virksomhederne og den offentlige sektor har tilsammen allerede nu skabt omtrent lige så mange job som under hele opsvinget i 2000’erne. Det viser regeringens økonomiske redegørelse for december 2018.”
Bruttoledighed og AKU-ledighed – Forklaring
For præcisionens skyld opgør Danmarks Statistik ledigheden i to forskellige begreber; bruttoledighed og AKU-ledighed. Bruttoledighed er en databaseret opgørelse for 16-64-årige, mens AKU-ledigheden er en stikprøvebaseret opgørelse for 15-74-årige.
Opgørelserne adskiller sig desuden fra hinanden ved, at bruttoledigheden måles ud fra faktiske registrerede oplysninger om ledige, herunder kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtagere, integrationsydelsesmodtagere og modtagere af uddannelseshjælp, mens AKU-ledigheden er interview-baseret, hvor de adspurgte selv har vurderet sig som værende ledige.
AKU-ledige
I forhold til opgørelsen for AKU-ledige er der i november 2018 148.000 ledige, hvilket svarer til 4,9% af arbejdsstyrken. Selvom de seneste år gennemsnitligt har vist en faldende tendens i AKU-ledigheden, er antallet af ledige ifølge denne opgørelse steget med 3.000 fuldtidspersoner fra august til november 2018.
Bruttoledige
Modsat AKU-ledigheden, der egnes til international sammenligning, er bruttoledigheden i særdeleshed velegnet til sammenligning på kommuneniveau, hvor faktiske tal sammenlignes måned for måned. Siden august 2017 har bruttoledigheden været faldende, og som resultat ligger bruttoledigheden i november 2018 på sit laveste siden februar 2009.
Bruttoledige dækker over nettoledige og ledige i aktivering. Fra oktober til november faldt antallet af nettoledige 86.200 til 85.800, mens antallet af ledige i aktivering faldt fra 20.000 til 19.700.
Ledighed fordelt på køn
Ud af de sammenlagt 600 fuldtidsstillinger, som bruttoledigheden faldt med fra oktober til november 2018, er der tale om et fald på 500 mænd og 100 kvinder. Resultatet heraf er et fald på 0,1 procentpoint for mændene og en uændret procentsats for kvinderne. Det betyder en aktuel ledighedsprocent på 3,6% for mændene og 4,1% for kvinderne.
Ledighed fordelt på alder
Fra oktober til november var der en stigning i bruttoledigheden for de 60-64-årige på 0,1 procentpoint, mens der var et tilsvarende fald i bruttoledigheden for de 25-29-årige og de 30-39-årige. Da de resterende aldersgrupper forblev uændret, efterlader det fortsat de 25-29-årige som værende dem med den højeste ledighedsprocent på 7,5%, mens de 16-24-årige fortsat har den laveste ledighedsprocent på 2,1%.
Ledighed fordelt på geografi
På Bornholm og i Østjylland steg ledigheden med 0,1 procentpoint fra oktober til november. Ledighedsprocent var uændret i de øvrige landsdele, hvilket efterlader Nordsjælland med landets laveste ledighedsprocent på 3,0% og Bornholm med landets højeste ledighedsprocent på 4,7%.