Lev godt selv under ledighed med privat lønsikring

Dette indlæg er sponsoreret

Privat lønsikring er en fornuftig investering i mange tilfælde, da du her sikrer dig selv og din families økonomiske grundlag, hvis du skulle gå hen og blive arbejdsløs. Men hvorvidt lønsikring er noget for dig, afhænger i høj grad af flere faktorer, såsom din nuværende løn, din generelle økonomi, din livsstil, din jobsituation og meget mere. Læs mere om privat lønsikring her, eller fortsæt din læsning i artiklen for et kort indblik i, hvad privat lønsikring er.

Lønsikring som tillæg eller som fuld ydelse

Lønsikring kommer i to udgaver: En offentlig model og en privat model. Den offentlige lønsikring er i virkeligheden to produkter, der er sat sammen. Her skal du være medlem af en a-kasse, og du skal også tilkøbe en yderligere lønsikring, som så vil supplere de dagpenge, som du får udbetalt qua dit medlemskab i a-kassen. Hagen ved denne løsning er, at du skal være berettiget til dagpenge, før du kan få udbetalt din lønsikring. Derudover skal du efterleve a-kassens regler om deltagelse i jobsøgningsaktiviteter, herunder obligatoriske besøg i jobcentret.

Den private lønsikring tegner du derimod i et uafhængigt forsikringsselskab. Skulle uheldet ske, og du mister dit job, får du penge udbetalt af forsikringsselskabet. Du behøver ikke være medlem af hverken fagforening eller a-kasse for at købe en privat lønsikring. Det betyder også, at mens du går ledig og får udbetalt penge via din private lønsikring, så er du ikke forpligtet til at blive aktiveret gennem jobcentret. Det er en bonus, som mange vægter højt, når de investerer i privat lønsikring.

Kan du overleve på dagpenge?

Men det er ikke kun friheden fra jobcentret, som gør, at mange danskere investerer i lønsikring. Mange vender øjnene efter privat lønsikring, fordi man her har mulighed for at få et højere kontant beløb udbetalt i tilfælde af arbejdsløshed. Den maksimale dagpengesats i 2019 er 22.785 kr. pr. måned før skat og AM-bidrag, og har man de sidste mange år været vant til en løn på 30.000 kr. om måneden eller mere, så er det ikke sikkert, at man kan overleve alene på dagpenge.

Her er det dog vigtigt at påpege, at hvis du tjener mindre end 25.000 kr. om måneden før skat, så er det ikke sikkert, at det kan betale sig for dig at købe lønsikring. Dels er det som oftest noget dyrere at tegne en lønsikring sammenlignet med et ganske almindeligt medlemskab i en a-kasse, og dels ligger dagpengesatsen så tæt på din tidligere løn, at du faktisk ikke vil få meget ud af lønsikringen.

Hvordan er udsigterne for et nyt job?

Når du overvejer, hvorvidt privat lønsikring er noget for dig, skal du også medregne udsigterne til nyt job. Tror du, at der vil gå længe, før du vil komme i arbejde igen? Eller er du sikker på, at du får nyt job inden længe? Er sidst nævnte tilfældet for dig, så er lønsikring måske ikke så vigtig en investering, hvis du alligevel kun vil modtage dagpenge eller leve for egen opsparing i en kortere periode. Er først nævnte derimod tilfældet for dig, så er lønsikring nok ikke så dårlig en idé igen, da du vil under en længerevarende ledighedsperiode vil have et stabilt økonomisk fundament.