Danmarks største guide til a-kasser
Kan jeg få lønsikring uden a-kasse?
Ønsker du af én eller anden grund ikke at være medlem af en a-kasse, har du i stedet mulighed for at købe lønsikring. Læs alt om lønsikring uden a-kasse her.
For mange mennesker er det en væsentlig nedgradering af deres månedlige udbetaling og dermed levestandard at gå fra løn til dagpenge ved ledighed. Vil du gerne sikre dig og din familie, kan du vælge at betale til en lønsikring, som er en udvidet forsikring af din løn, der sikrer dig mellem 80% og 90% afhængigt af udbyderen.
Lønsikring og a-kasse
Som fuldtidsmedlem af en a-kasse, kan du få op til 24.589 kroner i dagpenge hver måned. For de flestes vedkommende er det noget lavere end deres indtægt. Er du som minimum uddannet på en videregående uddannelse og arbejder inden for dit fag, vil du tjene væsentligt mere, når du er i job.
En så markant nedgang i indtægten kan betyde, at du får svært ved at opretholde din almindelige levestandard, eller at du måske ligefrem kan få svært ved at betale af på dine lån eller børnenes privatskole. Derfor kan det være en rigtig god idé at sikre din løn med lønsikring som tilvalg til a-kassen.
Lønsikring uden a-kasse
En anden mulighed er, at du ikke ønsker at være medlem af en a-kasse og dermed en del af dagpengesystemet. Måske fordi du har en liberalistisk tilgang til livet og mener, at man bør sørge for sig selv. I så fald kan du indbetale til en såkaldt lønforsikring, som er en forsikring af din løn, der er uafhængig af a-kassen.
Det betyder, at du ikke skal være medlem af en a-kasse, og at du selv står for at betale al forsikring af din løn. Med en sådan lønsikring kan du få udbetalt op til 90% af din løn op til et loft, der svinger fra forsikringsselskab til forsikringsselskab, helt op til 40.000 – 90.000 kroner om måneden.
Eksempel på lønforsikringer
- GF lønsikring
- Købstædernes Lønsikring
- Dansk Lønsikring
Fordele og ulemper ved lønsikring uden a-kasse
Fordelen ved lønsikring uden a-kasse er, at du ikke behøver at leve op til a-kassens regler om at søge jobs, at deltage i kurser og aktivering. Til gengæld får du ikke a-kassens kompetente hjælp til at søge nyt job, og det er væsentligt dyrere at betale til en lønforsikring end til a-kassen.
Nogle lønforsikringsselskaber tilbyder dog også karrierecoaching. En anden væsentlig forskel er, at hvor du kan få dagpenge i 2 ud af 3 år, kan du typisk kun få lønsikring i 6 eller 12 måneder afhængigt af forsikringen. Til gengæld er du med en uafhængig lønforsikring også dækket, hvis du selv vælger at opsige dit job.
Ikke for alle
En lønforsikring, kan ikke betale sig for alle. Du skal opveje dine chancer for at blive ledig med din årlige indbetaling og din løn. Det er nemlig væsentligt dyrere at vælge en uafhængig lønsikring frem for at være medlem af en a-kasse. Derudover ophører din lønforsikring typisk, når du fylder 60 år, eller hvis du bliver flexjobber.
Vær opmærksom på betingelser
Hvis du er interesseret i en lønforsikring, skal du være opmærksom på de enkelte forsikringsselskabers betingelser. Der kan nemlig være meget store forskelle. Nogle har karensperioder på helt op til 3 måneder. Derudover er der forskel på, hvor længe du skal have været i arbejde, forinden du kan få udbetalt forsikring, og hvor længe du kan få den udbetalt. Selvom forsikringsselskaberne bryster sig af frihed, som du ikke oplever hos a-kasserne, kan der være obligatoriske genplaceringsforløb, hvilket er værd at undersøge forinden.
En sidste nævneværdig ting er, at du hos din a-kasse frit kan skifte, hvis du er utilfreds, og du medbringer automatisk din anciennitet. Det er ikke altid tilfældet hos lønforsikringsselskaberne. Her bestemmer de selv, om du kan medbringe anciennitet andre steder fra, og du kan være bundet ved ledighed eller kendskab hertil.
Guides
-
Hvor meget bruger din a-kasse på administration?
- Author: Frederik
- 11 dec 2024
-
Månedens A-kasse: ASE
- Author: Frederik
- 11 dec 2024
-
G-dage – Hvad er reglerne for G-dage og arbejdsgivergodtgørelse?
- Author: Frederik
- 11 dec 2024