Kan jeg få barselsdagpenge uden a-kasse?
Som udgangspunkt er du berettiget til barselsdagpenge, hvis du er berettiget til dagpenge. Du kan dog i nogle tilfælde modtage barselsdagpenge, uden at være medlem af en a-kasse.
Reglerne omkring barselsdagpenge er snørklede, og de kan være svære at finde hoved og hale i. Er du medlem af en a-kasse, kan de svare dig på alle tænkelige spørgsmål, men er du ikke medlem, kan det være svært at gennemskue, hvor du skal henvende dig. Reglerne afhænger af din individuelle situation, men du kan få hjælp til at forstå de overordnede regler her.
Barselsdagpenge som lønmodtager
Som lønmodtager skelnes der mellem, om du er underlagt en overenskomst eller ej. En overenskomst vil typisk sikre dig betalt barsel i en periode. Din arbejdsgiver vil i den periode få dine barselsdagpenge i refusion.
Er du ikke dækket af en overenskomst, er det Udbetaling Danmark, der står for udbetaling af dine dagpenge. Hovedreglen er, at du har ret til barselsdagpenge, hvis du har ret til arbejdsløshedsdagpenge i tilfælde af ledighed.
Undtagelse: Opfylder du beskæftigelseskravet, behøver du ikke at være medlem af en a-kasse for at modtage barselsdagpenge. Beskæftigelseskravet er, at du har arbejdet mindst 160 timer over de sidste 4 måneder inden barselsstart, og at du har arbejdet mindst 40 timer fordelt på 3 af månederne. I så fald har du ret til barselsdagpenge – også selvom du ikke er medlem af en a-kasse.
Se også: Sammenlign de billigste a-kasser.
Barselsdagpenge som ledig
Hvis du er ledig uden at være medlem af en a-kasse, og dermed ikke har ret til arbejdsløshedsdagpenge, kan du heller ikke modtage barselsdagpenge. Er du frivilligt ledig, eksempelvis som hjemmegående, eller modtager du kontanthjælp eller ledighedsydelse, kan du ikke få barselsdagpenge.
Hvor meget kan jeg få i barselsdagpenge?
Du kan som udgangspunkt få den samme sats i barselsdagpenge, som du kan få i arbejdsløshedsdagpenge. Satsen vil udgøre op til 90% af din tidligere indkomst, dog maksimalt 18.866 kroner, som er højeste dagpengesats (2019). Er du ledig med dagpenge, når du går på barsel, vil du fortsætte med samme sats i barselsdagpenge. Er du i arbejde og har ret til mindre end højeste sats, vil din a-kasse eller Udbetaling Danmark lave en beregning af din sats på baggrund af de sidste 24 måneders arbejde.
Hvornår kan jeg få barselsdagpenge?
Du har ret til barselsdagpenge fra 4 uger inden forventet fødsel og 14 uger efter fødsel som mor, og 2 uger efter fødsel som far. Derudover har du ret til barselsdagpenge til forældreorlov i op til 32 uger, som kan deles mellem jer som forældre.
Bliver du sygemeldt i forbindelse med din graviditet, kan du få barselsdagpenge i al den tid, du er sygemeldt.
Hvordan får jeg barselsdagpenge?
Det er dit eget ansvar at søge om barselsdagpenge. Du kan tidligst søge den dag, du går på barsel. Måden, du gør det på, afhænger af din situation. Er du i arbejde og får betalt løn under barsel, skal du bede din arbejdsgiver om at søge barsel for dig, så arbejdspladsen får refusion. Du modtager en ansøgningsblanket i din e-boks, som du skal udfylde og indsende. Hvis du ikke er medlem af en a-kasse, kan du stadig bede din arbejdsgiver om at give Udbetaling Danmark besked om din barsel. Er du ledig med dagpenge, giver du din a-kasse besked om din barsel.
Barselsdagpenge for selvstændige
Som selvstændig kan du også have ret til dagpenge på lige vilkår med lønmodtagere. Det kræver at du opfølger 5 betingelser:
- Du har arbejdet i minimum seks måneder inden for de sidste 12 måneder
- Du har arbejdet den seneste måned inden barsel
- Du har minimum arbejdet på halv tid i din virksomhed (18,5 timer om ugen)
- Du har overskud i virksomheden
- Du er sammen med dit barn dagligt under barslen
Din barselsdagpengesats beregnes ud fra overskuddet i din virksomhed og kan maksimalt udgøre satsen for højeste dagpenge, som er 18.866 kroner om måneden (2019).