Danmarks største guide til a-kasser

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Der findes rigtig mange forskellige a-kasser i Danmark, hvilket kan gøre det uoverskueligt at træffe et valg. Se her, hvad du skal overveje.

Compriso

For at være berettiget til at modtage dagpenge, såfremt du skulle blive ledig, skal du være medlem af en a-kasse. Faktisk skal du have været medlem i minimum et år. Når du først er inde i a-kassesystemet, kan du frit skifte a-kasse. Din anciennitet følger med. Der er stor forskel på de mange a-kasser i Danmark, og der er flere ting at overveje, når du skal finde den helt rigtige a-kasse.

Ikke alle a-kasser er for alle

I princippet har du frit valg, men der er dog nogle a-kasser, du ikke kan vælge. De fagspecifikke a-kasser, der typisk er tilknyttet en fagspecifik fagforening, optager kun medlemmer fra udvalgte fag, brancher eller ansættelsesformer. Nogle a-kasser er kun for lærere, og nogle a-kasser er kun for ledere eller selvstændige. Du kan enten vælge en a-kasse med speciale i dit fag eller din ansættelse, eller du kan vælge en a-kasse, der optager alle. A-kasser for alle er typisk en smule billigere; til gengæld har de ikke den samme viden om og erfaring med netop dit område.

Du får det samme i dagpenge

Det er en udbredt misforståelse, at det er din a-kasse, der bestemmer, hvor meget du skal have i dagpenge. Reglerne er lavet af staten; ligesom det er staten, der betaler din dagpenge. A-kassen står for at lave beregningen på baggrund af lovgivningen på området, og de står for at udbetale dagpengene til dig. Det har altså ikke betydning for din dagpengesats, hvilken a-kasse du er medlem af.

Billig a-kasse eller flere fordele?

A-kasserne svinger lidt i pris, men de fleste koster mellem cirka 450 og 550 kroner om måneden i kontingent. Der er altså en lille smule at spare. Kontingentet til a-kassen er sammensat af en række bidrag, der er ens for alle, og så a-kassens egen pris, som de selv kan bestemme. Priserne varierer, afhængigt af hvad der er inkluderet i medlemskabet. Hos nogle får du udelukkende obligatoriske samtaler om jobsøgning og udbetaling af dagpenge, mens andre tilbyder en bred vifte af kurser, arrangementer og rådgivning.

Dit a-kassekontingent består af følgende som fuldtidsforsikret medlem (2022-satser):

  • Statsbidrag: 352 kroner
  • Bidrag til ATP: 7 kroner
  • A-kassens drift: Det resterende beløb af det samlede kontingent

Den billigste a-kasse?

Hvis du udelukkende ønsker at blive medlem af en a-kasse for at være berettiget til at modtage dagpenge, kan du lige så godt vælge den billigste a-kasse, da din dagpengesats alligevel er den samme alle steder. De billigste a-kasser vil typisk tilbyde dig samtaler, der lægger en plan for din jobsøgning og tilbyde dig hjælp hertil for eksempel ved sparring i forbindelse med din ansøgning, dit cv og ved kommende jobsamtaler.

Her kan du se en sammenligning af a-kassernes priser.

Det kan være en god idé at holde sig opdateret, da a-kasserne hele tiden forsøger at tiltrække nye kunder og derved jævnligt skruer på priser eller fordele.

Gratis a-kasse for studerende

Er du studerende, bør du finde én af de mange a-kasser, der tilbyder dig gratis medlemskab. Mange a-kasser har dette tilbud, og da din anciennitet følger med ved skift af a-kasse, kan du lige så godt vælge én af de a-kasser, hvor du intet skal betale, mens du studerer, da en studieøkonomi typisk er presset. Når du er færdiguddannet, og du skal til at betale for dit kontingent, kan du overveje, om en anden a-kasse passer bedre til dig. Kig samtidig efter en gratis fagforening for studerende.

5 gode råd til valg af a-kasse

Der er mange forskellige a-kasser at vælge imellem, men hvad skal du egentlig kigge efter, når du skal vælge a-kasse? Få 5 gode råd her.

Der er billige a-kasser og dyre a-kasser, der er a-kasser for alle og a-kasser for udvalgte faggrupper, og så er der a-kasser med mange medlemsfordele og a-kasser uden medlemsfordele. Men hvad er egentligt vigtigt at kigge på, og hvad er mindre vigtigt?

1. Du får det samme i dagpenge hos alle a-kasser

Inden du vælger a-kasse, er det vigtigt, at du er klar over, at alle a-kasser giver ret til samme dagpengesats. På den front er der altså ingen fordel i at betale mere i kontingent, for uanset kontingentets størrelse, er din personlige dagpengesats helt den samme. Den afhænger nemlig af din tidligere lønindkomst. Melder du dig udelukkende ind i en a-kasse for at få ret til dagpenge, kan du altså lige så godt vælge den billigste a-kasse frem for en dyrere.

2. Spar penge med medlemsfordele

Hos en del a-kasser får du nogle medlemsfordele, når du er medlem. Det kan være, at du får gratis advokathjælp, gratis adgang til kurser eller arrangementer eller billige forsikringer. Det kan dermed være en økonomisk fordel at betale 20 kroner mere i kontingent om måneden, hvis det giver adgang til besparelser andre steder.

Vær opmærksom på, at hvis der er tale om en a-kasse med fagforening, får du sandsynligvis kun adgang til alle medlemsfordele, hvis du også er medlem af fagforeningsdelen. Her er der dog typisk endnu flere fordele som tilbud på ferieboliger og entreer, medlemskaber af LO Plus og Forbrugsforeningen, tilbud på brændstof, med videre.

3. Tværfaglig eller fagspecifik?

Når du skal vælge a-kasse, skal du tage stilling til, om du vil være medlem af en fagspecifik a-kasse for din branche eller en tværfaglig a-kasse for alle. Vælger du kun a-kasse, er der ikke den store forskel, da det er fagforeningsdelen, forskellen primært kommer til syne i. De gamle fagforeninger er de fagspecifikke, der er for én eller flere udvalgte brancher. Her forhandles der overenskomster, strejkes og værnes om det fag, man nu beskæftiger sig med.

De tværfaglige fagforeninger (og a-kasser) værner ikke om ét fag, men er snarere et netværk på tværs fag forskellige fag og brancher. Fordelen ved fagspecifikke fagforeninger og a-kasser kan være, at der her er en større viden om netop dét, du beskæftiger dig med, hvor erfaringsgrundlaget for de tværfaglige a-kasser og fagforeninger er mere bredt.

4. Du kan altid skifte a-kasse

Når du vælger a-kasse, er det en god sikkerhed at vide, at du til enhver tid kan skifte til en anden a-kasse. Din anciennitet følger med, og det er nemt og hurtigt at skifte. Du finder blot den a-kasse, du ønsker at skifte til, melder dig ind og giver samtidig besked, om at du i forvejen er medlem et andet sted. Så står din nye a-kasse for hele overflytningen, og du betaler først hos din nye a-kasse, når din nuværende betalingsperiode er afsluttet hos din nuværende a-kasse.

Hos nogle a-kasser betales der kvartalsvis forud, og hvis det er tilfældet for din nuværende a-kasse, vil du få refunderet det overskydende beløb. I nogle tilfælde skal du dog selv kontakte a-kassen og gøre opmærksom herpå, men i langt de fleste tilfælde kører det helt automatisk.

5. Overvej også en fagforening

Hvis du er ved at indmelde dig i en a-kasse, bør du i samme ombæring overveje, om ikke også du vil være medlem af en fagforening. Mange a-kasser og fagforeninger samarbejder, og du kan spare penge ved at være medlem samme sted. A-kassen hjælper dig først, når du mister dit arbejde, men fagforeningen hjælper dig, mens du er i arbejde. Det er derfor en god sikkerhed at være medlem begge steder.