Danmarks største guide til a-kasser

Hvad er en a-kasse?

I Danmark er det frivilligt at være medlem af en arbejdsløshedsforsikring. Hvis du vil have mulighed for at modtage dagpenge, skal du melde dig ind i en a-kasse.

Compriso

I modsætning til en del andre lande, er der ingen tvungen arbejdsløshedsforsikring i Danmark. Til gengæld sørger velfærdssystemet for, at du som minimum kan modtage kontanthjælp, hvis du bliver arbejdsløs og ikke kan forsørge dig selv. Vil du gerne have mulighed for at modtage et højere beløb, skal du være medlem af en a-kasse – en arbejdsløshedskasse – som er en statslig arbejdsløshedsforsikring, der sikrer dig dagpenge ved ledighed.

Hvordan bliver jeg medlem af en a-kasse?

Det er meget nemt at blive medlem af en a-kasse. Du finder den a-kasse, der passer bedst til dig, og melder dig ind online. Du kan også vælge at ringe derind, hvis du har behov for hjælp eller har spørgsmål. Når du skal vælge a-kasse, skal du blandt andet overveje:

  • Vil du være medlem af en a-kasse for alle eller en fagspecifik a-kasse?
  • Vil du også være medlem af en fagforening?
  • Er der nogle særlige services eller fordele, du foretrækker?

Tværfaglig eller fagspecifik a-kasse?
De mange a-kasser kan groft set deles op i tværfaglige og fagspecifikke. De tværfaglige optager medlemmer fra alle fag og brancher, hvor de fagspecifikke udelukkende optager medlemmer fra specielle fag, brancher eller ansættelsestyper.

A-kasse og fagforening
Mange a-kasser har også tilknyttet en fagforening. Der kan være økonomiske og administrative fordele ved at vælge en a-kasse og fagforening, der samarbejder, og det er derfor værd at overveje, om du samtidig vil melde dig ind i en fagforening, så du også er sikret hjælp, mens du er i arbejde.

Services og medlemsfordele
A-kasserne adskiller sig fra hinanden via deres services og medlemsfordele. Uanset, hvilken a-kasse du er medlem af, har du krav på den samme dagpengesats. Er du ligeglad med services, kan du uden videre vælge den billigste a-kasse. Alternativt kan du vurdere, om du ønsker adgang til specifikke services, kurser, efteruddannelser, rådgivning, mv.

Hvad koster det at være medlem af en a-kasse?

Som nævnt er du sikret den samme dagpengesats, uanset hvilken a-kasse du vælger at blive medlem af. Du kan også frit skifte a-kasse, hvis dine ønsker ændrer sig, eller hvis du skifter branche. Det er helt op til dig, og din anciennitet følger altid med. Da dagpengesatsen er den samme, er det selvfølgelig smart at kigge på, hvad de forskellige a-kasser koster i medlemskontingent. Priserne svinger typisk ikke særlig meget og ligger mellem 450 og 550 kroner månedligt, hvor enkelte er dyrere eller billigere.

Se prissammenligning af a-kasser her.

A-kasser regler

Der er nogle regler, der er værd at kende til i forhold til dét at være medlem af en a-kasse og dermed dagpengeberettiget. For det første, skal du have været medlem af en a-kasse i mindst 1 år, inden du kan modtage dagpenge. Det skyldes i bund og grund, at kontingentet til a-kassen er en slags forsikring, og du kan i dette tilfælde ikke modtage en forsikringspræmie (dagpenge), hvis ikke du først har indbetalt et vist beløb til forsikringen. Du kan dog allerede melde dig ind, mens du studerer.

Derudover er der en række krav, du skal opfylde, hvis du bliver ledig. Overordnet set skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvilket du blandt andet gør ved at:

  • Melde dig ledig hos din a-kasse
  • Opdatere dit CV
  • Søge job ved at kigge jobannoncer og sende ansøgninger
  • Have mulighed for at tage et job med én dags varsel
  • Deltage i obligatoriske møder og kurser

Derudover er du selv ansvarlig for at udfylde og indsende dit dagpengekort hver måned, der sikrer dig det korrekte beløb i dagpenge.