Din Faglige A-kasse

Din Faglige A-kasse eller FAK er en dansk a-kasse, som har i omegnen af 35.000 medlemmer. Medlemmerne består af elektrikere, blikkenslagere, malere, artister, fiskere m.v.

A-kasse er skabt af en række fagforeninger, som er gået sammen for at kunne forbedre medlemmerns vilkår og fordele. Fagforeningerne der står bag Min Faglige A-kasse er Dansk EL-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Artist Forbund, Malerforbundet, samt Fiskernes Forbund.

OBS. Den 1. januar 2025 vil NNF Fødevareforbundets a-kasse blive fusioneret med FAK, hvorfor FAK vil overtage denne a-kasses medlemmer.

Hvem kan blive medlem af FAK?

FAK er altså en branchespecifik a-kasse for nogle specifikke fagområder, som er henvendt medlemmerne af de fagforeninger, som a-kassen samarbejder med. Det er helt specifikt dig, som er ansat eller arbejder som elektriker, blikkenslager, maler, artist, fisker og fra 2025 også ansatte i fødevareindustrien, såsom slagtere, bagere og andre ansatte i fødevareindustrien og slagteri- og mejeribranchen.

Hvad koster det at være medlem af FAK?

Kontingentet hos FAK er bestemt af en række faktorer, alt efter om du vil være fuldtids- eller deltidsmedlem og hvorvidt du vil betale efterlønsbidrag sammen med kontingentet. Du finder en liste over kontingenterne på de forskellige medlemskabstyper herunder:

  • Fuldtidsmedlem med efterlønsbidrag: 1.101 kroner pr. måned
  • Deltidsmedlem med efterlønsbidrag: 790 kroner pr. måned
  • Fuldtidsmedlem uden efterlønsbidrag: 553 kroner pr. måned
  • Deltidsmedlem uden efterlønsbidrag: 425 kroner pr. måned

Medlemskabet koster ikke noget for studerende, som opfylder kravene for studentermedlemskab.

Disse services får du som medlem af FAK

Hvis du melder dig ind i FAK, så får du adgang til en række services, som kan forbedre dit arbejdsliv på flere måder.

Først og fremmest vil du være garanteret retten til dagpenge, hvis du skulle gå hen og blive ledig. Dermed behøver du ikke at bekymre dig om økonomien og finde ud af, hvordan du skal kunne betale regningerne, hvis du skulle miste dit arbejde. Desuden kan du også få professionel hjælp til at navigere rundt i det til tider komplicerede dagpengesystem, så du kan få hjælp til at finde både hoved og hale i det hele, så du kan fokusere på at finde et arbejde i stedet for at læse op på alle reglerne selv.

Du kan også være tryg ved, at prisen på medlemskabet slet ikke er så dyrt, som det ser ud, da det er fradragsberettiget, og a-kassen sørger automatisk for, at det bliver indberettet til SKAT.

Ved at være medlem af FAK, hvis du er medlem af en af de fagforeninger, som a-kassen arbejder sammen med, så er du også sikret en a-kasse, som kender dit fag og dit arbejde, så du kan få bedre og mere brugbar rådgivning, hjælp og tilbud. Det kan helt klart være en fordel over de tværfaglige, “gule” a-kasser, da FAK arbejder meget tæt sammen med de forskellige fagforeninger, der står bag a-kassen.

Til sidst tilbyder a-kassen også hjælp og vejledning til at få dig i job i samarbejde med fagforeningen, og desuden er der også muligheder for hjælp til efteruddannelse og andre kompetencer, som kræves i din pågældende branche.

FAKs Jobbørs

A-kassen har desuden også sin helt egen jobbørs, hvor du som medlem har en klar fordel over andre i faget, og får adgang til at se og søge stillinger, som er relevante for lige præcis dit fag og din uddannelse. Du vil nemlig være blandt de første, som får besked om et nyt stillingsopslag, og vil desuden også kunne oprette din egen jobagent, og blive underrettet om relevante stillinger.

Du kan også oprette eller importere CV’ere for at gøre hele ansøgningsprocessen hurtigere og mere effektiv, så du dermed har kortere tid i ledighed.

FAK følger dig igennem hele dit arbejdsliv

FAK arbejder som nævnt tæt sammen med fagforeningerne i forbundet for at gøre dig tryggere, og a-kassen følger dig igennem hele dit arbejdsliv, lige fra når du er jobsøgende med sit økonomiske sikkerhedsnet og faglige vejledning, til når du ønsker at forbedre dine kompetencer med efteruddannelse, hvor du også kan få faglig sparring med a-kassens eksperter og til sidst, når du ønsker at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet, står a-kassen også klar til at yde bistand, eksempelvis i form af efterløn.