Danmarks største guide til a-kasser
Billig fagforening og a-kasse for unge
Mange fagforeninger og a-kasser har gode tilbud og rabatter til unge og studerende. Ofte også gratis medlemskab.
Ofte mener unge, at det ikke er nødvendigt at melde sig ind i en a-kasse eller fagforening før endt uddannelse, og mange vælger måske fagforeningen fra på grund af en stram økonomi. Det kan dog i sidste ende blive en dyr fornøjelse, da der ingen hjælp er at hente, hvis du bliver sagt op eller sat ned i løn.
Gratis fagforening og a-kasse for unge
Fagforeningerne og a-kasserne er klar over, at de er nødt til at gøre en ekstra indsats for at tiltrække og holde på de unge. Derfor tilbydes du som studerende ofte gratis medlemskab, ligesom medlemsprisen mange steder er nedsat, indtil du fylder 25 år. Det er derfor slet ikke en stor udgift at være medlem af en fagforening og a-kasse som ung eller studerende.
Her kan du se de billigste fagforeninger og a-kasser for unge.
Dimittendreglen giver ret til dagpenge
Måske tænker du ikke over jobsituationen om mange år, når du er færdig med din uddannelse, men sandheden er desværre, at det er langt fra alle nyuddannede, der går direkte fra uddannelse til job. Ofte vil der være en kortere eller længere periode midtvejs som jobsøgende. Har du været medlem af en a-kasse det seneste år af din uddannelse, har du ret dagpenge, når din uddannelse slutter.
Har du være medlem i under 1 år, eller melder du dig ind i a-kassen senest 14 dage efter, du har afsluttet din uddannelse, har du en karantæneperiode på 1 måned, inden du har ret til at modtage dagpenge.
Dimittendsatsen svarer til 71,5% af højeste dagpengesats. Er du forsøger, får du en forhøjet dimittendsats, der svarer til 82% af den højeste dagpengesats. Du er forsørger, hvis du har biologiske børn eller adoptivbørn.
- Dimittendsats uden forsørgerpligt: 14.106 kr.
- Dimittendsats med forsørgerpligt: 16.177 kr.
Det skal du huske efter endt uddannelse
Der er visse regler, der gælder, hvis du har været gratis medlem af en a-kasse som studerende og færdiggør din uddannelse:
- Du skal ændre din status fra studerende til nyuddannet hos din a-kasse og fagforening.
- Er du ikke medlem, har du 14 dage til at søge optagelse i en a-kasse efter endt uddannelse.
- Du skal tilmelde dig jobnet.dk senest fra den dag, du søger om dagpenge fra.
- Du skal selv søge om dagpenge via din a-kasse ved at udfylde og indsende en ledighedserklæring.
OBS: Selvom du er sikret et job ved din uddannelses ophør, er det alligevel anbefalelsesværdigt at indmelde dig i en a-kasse eller ændre din status i din nuværende a-kasse til nyuddannet. Det sikrer nemlig, at du har ret til dagpenge, hvis du skulle blive ledig inden for de næste 2 år.
Har du eksempelvis afsluttet en bachelor og skal efterfølgende læse en kandidat, er det stadig en god idé at ændre status hos a-kassen, da du vil være berettiget til dagpenge, hvis du beslutter at droppe ud.
Derfor skal du også være medlem af en fagforening
Du kan måske se fornuften i at være medlem af en a-kasse, da det gør dig berettiget til at modtage dagpenge efter endt uddannelse, eller hvis du skulle blive ledig. Der er dog også mange fornuftige årsager til at være medlem af en fagforening.
En fagforening er din allierede over for ledelsen på din arbejdsplads. Det er fagforeningen, der forhandler overenskomst, kan hjælpe dig med løntjek og kan overtage kommunikationen med din chef, hvis der opstår problemer. Bliver du opsagt uden grund, er der kludder i dine feriepenge, eller kan du slet ikke få lov at holde ferie, kan din fagforening hjælpe dig. De sørger for, at lovgivning og overenskomster bliver overholdt, og hjælper til, at forholdene på arbejdspladsen er gode og behagelige for dig.
I bund og grund hjælper fagforeningen dig, imens du er i arbejde, og a-kassen hjælper dig, når du bliver ledig.
Guides
-
Hvor meget bruger din a-kasse på administration?
- Author: Frederik
- 11 dec 2024
-
Månedens A-kasse: ASE
- Author: Frederik
- 11 dec 2024
-
G-dage – Hvad er reglerne for G-dage og arbejdsgivergodtgørelse?
- Author: Frederik
- 11 dec 2024