Beregn dine indefrosne feriepenge – så meget kan du få udbetalt under den nye sommerpakke

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at alle danskere senest i oktober kan få udbetalt op til 3 ugers af deres indefrosne feriepenge. Den nye hjælpepakke bliver derudover støttet op om af en række af Danmarks største erhvervsorganisationer.

Feriepengene blev indefrosset som følge af den nye ferielov, der træder i kraft i år.

I den anledning har vi lavet en online beregner, der viser, hvor meget du (cirka.) kan få udbetalt, når de indefrosne feriepenge bliver frigivet. Du skal bare indtaste din løn. For et mere præcist resultat, kan du også indtaste dit fradrag og trækprocent.

Derudover besvarer vi også de mest udbredte spørgsmål, der er opstået i forbindelse med den nye ændring.

Hvad kan jeg få udbetalt?

Du kan bruge vores beregner forneden til at se, hvor meget dine 3-ugers indefrosne feriepenge er værd:

Selvom du har indtaste din korrekte månedsløn, kan resultatet være forskelligt fra hvad, du reelt vil få udbetalt. Det er, fordi din udbetaling også afhænger af en række forskellige skatteforhold, blandt andet dit fradrag og trækprocent.

For at få det præcise tal, skal du logge ind på Borger.dk og se, hvor mange feriepenge, din arbejdsgiver har indberettet til Lønmodtagernes Feriemidler.

Hvornår kan jeg få mine indefrosne feriepenge udbetalt?

Der er endnu ingen fast dato for, hvornår de indefrosne feriepenge kan blive udbetalt.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har udtalt i en pressemeddelelse om den nye aftale, at pengene senest vil være tilgængelige i oktober 2020. Forsinkelsen skyldes de tekniske omstændigheder. Det kan dog ske, at pengene vil blive udbetalt noget tidligere.

Hvorfor er nogle af mine feriepenge indefrosset?

Feriepenge du har optjent i overgangsperioden – fra september 2019 til august 2020 – er blevet indefrosset. Det betyder, at du normalt først ville kunne få dem udbetalt, når du gik på pension eller på anden vis forlod det danske arbejdsmarked.

Men coronakrisen har resulteret i, at den danske økonomi og erhvervsliv er blevet ramt hårdt. En række af Danmarks største erhvervsorganisationer, heriblandt Dansk Erhverv og Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd, har derfor støttet op om regeringens sommerplan. Den skal skabe arbejdspladser og sætte gang i den danske økonomi.

Feriepengene er blevet indefrosset, fordi vi overgår til et nyt feriesystem, også kaldet samtidighedsferie. Det vil sige, at du optjener 2,08 feriedage hver måned, som du kan bruge øjeblikkeligt. Førhen fik du først udbetalt dine feriepenge året efter.

Det betød, at især mange nyuddannede og ledige i værste tilfælde ikke var i stand til at holde ferie før 1,5 år efter, de var kommet ind på jobmarkedet.

Indefrysningen fandt sted for at skåne arbejdsgiverne fra at have en markant større udbetaling under og lige efter overgangsperioden. De indefrosne feriepenge dækker over et helt år (5 uger), og da du fra september 2020 begynder at optjene feriepenge fra måned til måned, ville arbejdsgiverne have likviditet til at betale lidt over seks ugers feriepenge i 2020.

Får jeg noget, hvis jeg ikke har optjent feriepenge i den periode?

Ledige – som ikke har optjent feriepenge hos en arbejdsgiver mellem september 2019 og september 2020 – har ingen indefrosne feriepenge. Du kan derfor ikke få noget udbetalt.

Til gengæld kan de – samt kontanthjælpsmodtagere, pensionister og andre på overførselsindkomst – forvente at få 1.000 kroner, skattefrit. Det gælder for alle ydelsesmodtagere. Du kan se den fulde liste over berettigede modtagere her.

Derudover får alle dagpengemodtagere to ekstra måneders dagpenge. Det tiltag er indført for at give lidt yderligere ro til ledige, da mange af arbejdsgiverne endnu er forsigtige med at ansætte nye folk – og måske har set sig tvunget til at nedlægge eksisterende stillinger.

Hvis du er selvstændig, og din virksomhed er gået konkurs, får du også ret til dagpenge, selvom du ikke har været medlem af en a-kasse i forvejen. Normalt skal man ellers være tilmeldt i 12 måneder, før man opnår ret til dagpenge. Du kan se en liste over mulige a-kasser, du kan melde dig ind i, her.

Hvis du har været på dagpenge under coronakrisen, skal du desuden huske, at du ikke har brugt af dine dagpengeperiode, da beskæftigelsesindsatsen blev indstillet mellem 9. maj og 9. juni.