Sammenlign 2019-priser på a-kasser for lønmodtagere

Mest populære

Optager

Alle

Fagforening

69,-

A-kasse

485,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

69,-

A-kasse

476,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

Ingen

A-kasse

448,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

67,-

A-kasse

493,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

65,-

A-kasse

479,-

Bliv medlem

Optager

Alle

Fagforening

Ingen

A-kasse

470,-

Bliv medlem

Trustpilot // *Alle priser er per måned. Der kan i nogle tilfælde opnås prisrabat ved indmeldelse i både a-kasse og fagforening.


Sammenlign flere a-kasser

Om a-kasser for lønmodtagere

Du skal være medlem af en a-kasse, mens du er lønmodtager, for at få ret til dagpenge, hvis du bliver ledig. Her finder du inspiration til at vælge den a-kasse, der passer bedst til dig.

I Danmark kan du som lønmodtager sikre dig dagpenge, hvis du bliver ledig. Det kræver, at du er medlem af en a-kasse. Er du ikke medlem af en a-kasse, kan du udelukkende få kontanthjælp, hvis du bliver ledig, og den sats er meget lavere.

Derfor skal du melde dig ind i en a-kasse

I nogle lande er det lovpligtigt at være medlem af en arbejdsløshedsforsikring, andre steder er det frivilligt. I Danmark bestemmer du selv, hvorvidt du vil være medlem eller ej. Mange lønmodtagere oplever dog hvert år at miste deres arbejde, og det er derfor en rigtig god sikring at vælge at være medlem af en a-kasse. Som dagpengeberettiget kan du få op til 18.633 kroner i dagpenge, afhængigt af din løn. Som medlem af en a-kasse sikrer du din levestandard nogenlunde, hvis du mister dit arbejde, og du behøver derfor ikke at gå fra hus og hjem.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Som lønmodtager kan du vælge imellem rigtig mange forskellige a-kasser, der alle koster noget forskelligt og tilbyder forskellige services. Det kan derfor være svært at overskue, hvilken a-kasse der er bedst for dig. For nogle bliver det derfor helt tilfældigt eller den første i rækken, der stødes på. Der er dog både penge at spare og ekstra services at hente ved at se sig lidt for.

Grundlæggende er alle a-kassers kerneydelse det samme; at udbetale dagpenge. Selvom det er a-kassen, der udregner din personlige dagpengesats, er det ikke a-kassen, der har indflydelse på, hvor meget du kan få. Pengene kommer fra staten, og beløbet er det samme uanset a-kasse. Du kan altså også sagtens skifte a-kasse, selvom du er ledig eller i arbejde. Din anciennitet og din ret til dagpenge følger med.

Forskel på a-kasser

Overordnet set findes der tre forskellige typer af a-kasser: tværfaglige, branchespecifikke og ansættelsesbestemte. De tværfaglige er for alle, de branchespecifikke optager kun ansatte fra bestemte fag og brancher, og de ansættelsesbestemte optager kun medlemmer fra udvalgte ansættelsestyper som for eksempel funktionæransatte, ledere eller selvstændige.

Eksempler på tværfaglige a-kasser: Min A-kasse, Krifa, Det Faglige Hus, Frie og ASE.

Eksempler på branchespecifikke a-kasser: Lærernes A-kasse, BUPL A-kasse, Akademikernes A-kasse og Teknikernes A-kasse.

Eksempler på ansættelsesbestemte a-kasser: Lederne og Virksom.

Alle kan melde sig ind i en tværfaglig a-kasse, også selvom der findes branchespecifikke og ansættelsesbestemte a-kasser for dit område. Det er helt op til dig.

Der er ikke de store forskelle på de tværfaglige og branchespecifikke a-kasser. En a-kasse er typisk kun branchespecifik, hvis fagforeningen også er det, og det vil typisk være i fagforeningsdelen, at forskellen opleves, da branchespecifikke fagforeninger forhandler overenskomster og er politisk aktive.

Sådan vælger du a-kasse

Når du skal vælge a-kasse, er det en god idé at bestemme dig for, om du vil være medlem af en tværfaglig, en branchespecifik eller en ansættelsesbestemt a-kasse. Det kan du blandt andet gøre ved i samme ombæring at overveje, om du vil være medlem af en fagforening. Vælger du en branchespecifik fagforening, vil du sikkert gerne have den samme type a-kasse. Vælger du en tværfaglig fagforening, kan du lige så godt vælge en tværfaglig a-kasse.

Ved at læse om de forskellige a-kasser, kan du blandt andet:

  • Sammenligne priser
  • Sammenligne services og medlemsfordele
  • Sammenligne medlemstilfredshed
  • Sammenligne længden på medlemmers ledighed

Måske er det vigtigste for dig at betale så lidt som muligt om måneden, da du udelukkende er medlem for at være berettiget til dagpenge, hvis du skulle miste dit arbejde. Måske vil du rigtig gerne på kurser og have hjælp og sparring i forhold til jobsøgning eller ændring af karrierevalg, og i så fald er det ikke prisen, der er afgørende.

Priser på a-kasser

Priserne på medlemskab af de forskellige a-kasser ligger nogenlunde på samme niveau. Typisk omkring 450 - 550 kroner om måneden, nogle lidt mere, andre lidt mindre.

Se også: Sammenlign priser på a-kasser.

De dagpenge, du får udbetalt ved ledighed, er fuldstændig de samme, uafhængigt af hvor meget du har betalt i kontingent. Derfor er det nogle, der vælger den billigste a-kasse. Det kan dog også være relevant at kigge på, hvad du får med i prisen udover retten til dagpenge. Typisk er de tværfaglige a-kasser desuden billigere end de branchespecifikke a-kasser. Det samme gælder for fagforeninger, hvor der er endnu flere penge at spare ved at vælge en tværfaglig.

Nogle kombinerede a-kasser og fagforeninger tilbyder besparelser, hvis du melder dig ind begge steder. Det kan være relevant at tage med, hvis du alligevel skal melde dig ind i en fagforening.

Skift a-kasse

Er du allerede medlem af en a-kasse, kan det være, at du overvejer at skifte. Måske kan du spare lidt penge på kontingentet eller få bedre medlemsfordele og services et andet sted. Det kan også være, at du ikke er tilfreds med den a-kasse, du allerede er medlem af, eller at du har skiftet branche og ønsker en a-kasse, der har mere viden om og erfaring på det område.

At skifte a-kasse er heldigvis meget nemt, og du beholder din anciennitet og dagpengeret, når du skifter til en anden a-kasse. Du skifter a-kasse ved at finde den nye a-kasse, du gerne vil være medlem af, og melde dig ind i den. I indmeldelsen oplyser du din nuværende a-kasse, og din nye a-kasse står så for alt det praktiske i forbindelse med overflytningen. Du betaler først kontingent det nye sted, når opsigelsen udløber hos din gamle a-kasse.

Er det ikke muligt at oplyse, at du allerede er medlem af en a-kasse, ved indmeldelse, bør du kontakte din nye a-kasse og informere dem herom. Alternativt skal du selv opsige medlemskabet hos din gamle a-kasse, men så risikerer du et unødvendigt overlap, som er penge ud ad vinduet.

Nyheder

Kan jeg få lønsikring uden a-kasse?

|Comments are Off
Ønsker du af én eller anden grund ikke at være medlem af en a-kasse, har du i...

3 billige alternativer til FOA’s a-kasse (i 2019)

|Comments are Off
Overvejer du at melde dig ind i FOA’s a-kasse? Så bør du se nærmere på disse tre...

Akademikeres A-kasse: De 5 største fordele (i 2019)

|Comments are Off
Se de fem største fordele ved at vælge Akademikernes A-kasse som din nye a-kasse...

3 billige alternativer til DANA’s a-kasse (i 2019)

|Comments are Off
Overvejer du at melde dig ind i DANA’s a-kasse? Så bør du se nærmere på disse...

De 3 bedste alternativer til Ledernes a-kasse (i 2019)

|Comments are Off
Overvejer du at melde dig ind i Ledernes a-kasse, bør du se nærmere på disse tre...